do 25. kolovoza

HKA traži od političkih stranaka odgovore na 5 ključnih pitanja arhitekture i gradnje

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
HKA traži od političkih stranaka odgovore na 5 ključnih pitanja arhitekture i gradnje
20.08.2016.
u 13:07
Odgovore stranaka, koje će objaviti, HKA očekuje do četvrtka, 25. kolovoza.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska komora arhitekata (HKA), kao strukovna organizacija koja okuplja više od 3 tisuće članova, uputila je parlamentarnim političkim strankama pet ključnih pitanja prostornog uređenja i arhitekture na koja očekuje odgovore. Kvaliteta sveukupnog izgrađenog prostora, unapređenje kulture građenja i transparentnost procesa važna su društvena pitanja, zbog čega Komora, imajući u vidu interes članstva, struke i javnosti, želi od političkih stranaka, pred nadolazeće parlamentarne izbore, dobiti jasne odgovore o njihovim stavovima i viđenju ključnih pitanja arhitekture iprostornog planiranja danas, priopćeno je iz HKA- e. 

Ovo su pitanja na koja traže odgovor: 

1. Planirate li donijeti Strategiju razvoja graditeljskog sektora u Republici Hrvatskoj?

2. Hoće li Zakon o prostornom uređenju postati krovni zakon koji uređuje planiranje, razvoj i zaštitu prostora Republike Hrvatske?

3. Hoćete li provoditi smjernice iz dokumenta ApolitikA – Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013.-2020., kojeg je Vlada usvojila 2012. godine?

4. U kolikom postotku ćete u novom Zakonu o javnoj nabavi vrednovati kriterije kvalitete arhitektonskih usluga, a u kolikom najniže cijene?

5. Hoćete li u zakon vratiti obavezu izrade idejnog projekta (ili idejnog rješenja) za zgrade na osnovu kojeg bi se ishodila lokacijska dozvola/uvjeti uređenja prostora te hoćete li vratiti obavezu izrade izvedbenog projekta?

“Arhitektonska djelatnost je prije svega djelatnost od javnog interesa, a HKA je kao predstavnica struke usredotočena na poticanje interakcije svih zainteresiranih strana u oblikovanju prostora. Zato pozivamo stranke da daju odgovore na ova pitanja "jer javnost mora biti upoznata s njihovim stavovima o pitanjima od javnoga interesa kako bi u rujnu mogla na izborima donijeti informiranu odluku”, istaknula je predsjednica HKA, dip. ing. arh. Željka Jurković. 

Odgovore stranaka, koje će objaviti, HKA očekuje do četvrtka, 25. kolovoza.

>>Kako HKA cijedi komarce a guta kamile?

Ključne riječi
HKA
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
13:21 20.08.2016.

pitanje za HKA - kakva arhitektura ako država propada i pred bankrotom je? kakva gradnja . kome gradnja ako ljudi bježe iz hrvatske a oni koji ostaju zbog pokradene države ne planiraju djecu?

BU
bubimima
17:06 20.08.2016.

Što se i ovi spremaju osnovati stranku? Gdje su i što su radili ovih 25g od osamostaljenja Hrvatske kada je urbanizam doživio totalni raspad. Zagreb sada više nalikuje na azijske kaotične gradove nego da europsku planiranu metropolu.