Snimaju u Hrvatskoj

Hrvatska povoljnijim uvjetima "preotela" Srbiji svjetske filmove

Foto: Arhivska fotografija
Hrvatska povoljnijim uvjetima "preotela" Srbiji svjetske filmove
25.11.2011.
u 09:53
Hrvatska je donijela odluku o uvođenju poticaja od 20 posto za snimanje filmova čiji su proračuni veći od 300 tisuća eura.
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD – Strani filmaši sljedeće će godine potrošiti više od 15 milijuna dolara u Hrvatskoj, nakon što je Srbiji ova zemlja praktički "ukrala" poticaje za snimanje filmova, piše beogradski B92 dodajući da je selidba u Hrvatsku filmaša koji su najavljivali snimanja u Srbiji uslijedila nakon što je Hrvatska donijela odluku o uvođenju poticaja od 20 posto za snimanje filmova čiji su proračuni veći od 300 tisuća eura.

B92 podsjeća da je Srbija u veljači donijela uredbu prema kojoj se svakoj stranoj produkcijskoj kući koja dođe u Srbiju i za snimanje filma ili serije potroši više od dva milijuna eura vraća 15 posto novca. Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije kaže kako je Srbija bila neodlučna u donošenju uredbi koje bi privukle svjetske filmaše što je iskoristila Hrvatska.

– Na jednom skupu u Sarajevu bio je okrugli stol na ovu temu koji smo mi vodili. U Hrvatskoj se prije toga nisu bavili pitanjima promocije države kroz strane filmove. Međutim, odmah nakon tog skupa Hrvati su počeli raditi na poticajima i prije ovogodišnjeg festivala u Cannesu objavili su da od 1. siječnja 2012. uvode poticaje od 20 posto, i to za sve filmove iznad 300 tisuća eura. Zbog toga nam je već izmaklo nekoliko milijunskih filmova – objašnjava Ana Ilić dodajući kako je produkcijska kuća Fox planirala u Srbiji snimati film "Rozalina" i potrošiti oko pet milijuna dolara, ali su se zbog povoljnijih uvjeta premjestili u Hrvatsku.

U Srbiji se trebao snimati i film "Učiti talijanski" s Kevinom Costnerom, za koji bi bilo utrošeno šest milijuna dolara, ali će ekipa također završiti u Hrvatskoj, piše B92.

– Mi imamo zanimljive lokacije, osposobljene ljude i redatelji su zadovoljni snimanjem u Srbiji. Ali, kada uzimaju kredite za snimanje filmova, banke traže da idu u zemlje u kojima će imati povoljnije uvjete. Hrvatska također ima dosta lokacija, bolji smještaj, infrastrukturu i uz ove subvencije teško joj možemo parirati – kaže Ana Ilić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

MA
Majur
10:04 25.11.2011.

Poticaji filmasima izvana,a mi nismo jedan-jedini posteni film o Domovinskom ratu napravili.....koji jad i bijeda....odvratno koliko je to zalosno.

OB
-obrisani-
10:13 25.11.2011.

Poticaji filmasima izvana,a mi nismo jedan-jedini posteni film o Domovinskom ratu napravili.....koji jad i bijeda....odvratno koliko je to zalosno. ... ... radi se o necem sasvim drugom. ti poticaji su korisni za ekonomiju,smjestaj,logistika itd itd,dakle,zaradimo novce na njima:usporedi to odprilike sa nekom formulom skupog turizma. sto se tice filma o domovinskom ratu,tu se slazem sa vama

Avatar My Style
My Style
23:13 26.11.2011.

ispravka - na Istoku.