pomoć bržem ostvarenju ciljeva

Hrvatska s planom pristupa OECD-u uvodi najviše standarde u ekonomiji

Foto: POOL/Abaca/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Gordan Grlić Radman dao izjavu uoči početka sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Gordan Grlić Radman komentirao aktualna događanja
10.06.2022.
u 08:43
Proces pristupanja može poduprijeti reforme i pomoći zemlji u poticanju ulaganja, inovacija, smanjenju nejednakosti, borbi protiv korupcije, poboljšanju poreznog sustava, poboljšanju učinkovitosti javne uprave, unapređenje politika obrazovanja, zdravstva, tržišta rada...
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će danas, kao zemlja kandidatkinja, dobiti plan pristupanja Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), međunarodnoj gospodarska organizaciji koja predstavlja skup najrazvijenijih zemalja svijeta, a koje čine oko 80 posto svjetskog tržišta. Tijekom pristupnog procesa najbolji stručnjaci detaljno će pregledati hrvatsko zakonodavstvo, politike i prakse te podržati Hrvatsku da, dok usvaja standarde i najbolje prakse OECD-a, pronađe načine kako postići što bolje rezultate za svoje građane, primjerice kod reformi tvrtki u državnom vlasništvu, digitalizacije, zelene politike i reforme tržišta rada.

Najbolje prakse

U Parizu se jučer i danas održava forum OECD-a na kojem sudjeluje ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je održao bilateralan sastanak s glavnim tajnikom Mathiasom Cormannom. Danas će talijanski ministar gospodarstva i financija Daniele Franco, koji vodi ovu sesiju, pozvati ministre država članica OECD-a da usvoje nacrt Pristupnih planova Konvenciji OECD-a za Brazil, Bugarsku, Hrvatsku i Peru.

U planu pristupanja OECD je u planu identificirao cijeli niz područja koja će prolaziti tehničke preglede, kao što su otvorena trgovina i investicije, inkluzivni rast, upravljanje, okoliš, klima, digitalizacija te infrastruktura. Tehničke preglede će provoditi 25 različitih odbora; za ulaganja, za financijska tržišta, za zaštitu okoliša, za tržišno natjecanje, za obrazovanje, za zdravstvo i druge. Svi oni će se obavljati temeljem samoprocjene koju će RH u narednim mjesecima morati izraditi u odnosu na oko 250 pravnih instrumenata OECD-a. Taj dokument, Inicijalni memorandum, sadržavat će samoprocjenu kako je i koliko koji pravni instrument u skladu s domaćim politikama i vrijednostima, koji je postojeći zakonodavni okvir za provođenje sadržaja iz pravnog instrumenta te kako se sadržaj instrumenta provodi u praksi.

Stručnjaci će detaljno će pregledati hrvatsko zakonodavstvo, politike i prakse, te podržati Hrvatsku da, dok usvaja standarde i najbolje prakse OECD-a, pronađe načine kako postići što bolje rezultate za građane. Već i sam proces pristupanja Hrvatske u članstvo OECD-a je katalizator daljnjih nacionalnih reformi jer će RH, uz pomoć OECD-a i njenih država članica, već tijekom procesa pristupanja dobiva priliku da utvrdi daljnja područja za poboljšanje nacionalnih politika.

OECD stručnjaci i države članice redovito provode preglede hrvatskih politika, prate napredak na određenom području poput investicijske politike ili korporativnog upravljanja, te određuju područja za moguća poboljšanja, poput OECD-ovog Pregleda investicijske politike RH iz 2019. ili Pregleda korporativnog upravljanja u poduzećima u državnom vlasništvu u RH iz 2021. koji donose preporuke za unaprjeđenje nacionalnih politika a koje su izrađene posebno za RH na osnovi najboljih praski u najrazvijenijim državama svijeta. Rezultati ovih OECD-ovih pregleda nacionalnih politika (review-a) bit će preporuke OECD-a koje će podržavati Vladu RH u naporima za provedbu nacionalnih reformi.

Snažan signal

Proces pristupanja može poduprijeti nacionalni program reformi i pomoći zemlji da brže ostvari ciljeve kao što su poticanje trgovine i ulaganja, poticanje inovacija, smanjenje nejednakosti, borba protiv korupcije, poboljšanje poreznog sustava, održiva upotreba prirodnih resursa, poboljšanje učinkovitosti javne uprave i unapređenje učinkovitosti politika obrazovanja, zdravstva i tržišta rada.

Kada Hrvatska postane članicom OECD-a, to će biti snažan znak međunarodnim i domaćim ulagačima da zemlja poštuje najviše globalne standarde te da domaće nacionalne politike slijede napredne standarde OECD-a i najbolje prakse na područjima kao što su korporativno upravljanje, borba protiv korupcije, ulaganja, tržišno natjecanje, financijska tržišta i javno upravljanje. Članstvom u OECD-u RH će dobiti priliku za sudjelovanjem u globalnim raspravama o najaktualnijim temama poput uključivi rasta, rješavanje pitanja nejednakosti u prihodima, zdravstvu te obrazovanju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Bacci
Bacci
08:47 10.06.2022.

Hahah čuj to? Borba protiv korupcije?