OBRAZOVANJE BUDUĆNOSTI

Hrvatska škola “Vedri obzori” među pet najboljih škola na svijetu

Foto: Privatni album
Hrvatska škola “Vedri obzori” među pet najboljih škola na svijetu
28.05.2021.
u 21:42
Privatna škola podučava na engleskom, a svaki radni dan počinje plesom učenika i učitelja
Pogledaj originalni članak

Svako jutro učenici od prvog do petog razreda započinju zajedničkim plesom “wake and shake”, a u taj su ples uključeni i učitelji i cijeli stručni tim škole. Osim engleskog jezika, na kojem se podučava nastava, te hrvatskoga koji je na rasporedu četiri puta tjedno, đaci uče i dodatni strani jezik od prvog razreda – talijanski, kineski ili francuski.

Dobro iskoristili pandemiju

Gradivo im se prezentira na zabavan i inovativan način pa se tako, primjerice, za matematiku koristi program “Mathletics” s pomoću kojeg učenici online igrama vježbaju taj mnogima najteži predmet. Nakon nastave priključuju se dodatnim aktivnostima kao što su robotika, tenis, nogomet, šah, bridž, zbor, glazbene i likovne radionice... Slika je to Međunarodne osnovne škole “Vedri obzori” u Zagrebu, odnosno “Bright Horizons - International British School of Zagreb”.

Osnovala ju je 2013. ravnateljica Milena Prodanić Tišma, a prometnuli su se u lidera modernog obrazovanja u Hrvatskoj. “Vedri obzori” su i jedina hrvatska škola u finalu svjetske utrke za najbolju humanističku školu, među ukupno 5000 nominiranih u 56 zemalja. Pandemiju koronavirusa iskoristili su za razvijanje popularnih britanskih tzv. mindfulness i wellbeing programa, kao podršku učenicima u svakodnevnom radu za razvoj koncentracije, fokusiranosti i produktivnosti. I po tome su jedinstveni u Hrvatskoj.

Mia Mikulec učenica je 5. razreda zagrebačke međunarodne osnovne škole.

– U ovu školu prešla sam u petom razredu, a prije toga sam išla u državnu. Najzanimljiviji predmet mi je “science club” zato što učimo puno o zaštiti okoliša, a veseli me što počinjemo promatrati i stvari mikroskopom. Volim i “study time” u kojem mi je najdraži dio gledanje filmova, od kojih mi je najbolji bio film “Zootopia”. Za dodatnu aktivnost u školi odabrala sam tenis i ide mi sve bolje – kaže ta 11-godišnjakinja.

U školi je do 15 sati, tako da stigne ondje napisati i zadaću.

– Ako nešto ipak ne stignem, naučim gradivo kod kuće i za to mi treba jedan do dva sata. Za sve što trebam mogu zatražiti pomoć učitelja koji su mi uvijek na raspolaganju, a za sve ostalo tu su mama i tata koji mi daju veliku podršku – dodaje Mia.

Kada je osnovala Međunarodnu osnovnu školu “Vedri obzori”, objašnjava Milena Prodanić Tišma, razmišljala je samo o jednome – osigurati učenicima obrazovanje potrebno za zanimanja budućnosti. Svjesna toga da zanimanja budućnosti zahtijevaju inovativna znanja i vještine, znala je, kaže, da obrazovni koncept ne želi temeljiti na klasičnom frontalnom podučavanju nakon kojeg učenik ide kući i uči za ocjenu.

Upravo zato pokrenula je koncept obrazovanja koji učenike tretira kao aktivne sudionike te im osigurala vertikalno obrazovanje od rane predškolske dobi do polaska u srednju školu.

– Fokus odgojno-obrazovnog rada nije samo akademski, već i osobni rast svakog učenika. Primjenjujemo međunarodni kurikul za osnovne škole koji je usklađen s britanskim nacionalnim kurikulom. Taj program u redovitoj nastavi primjenjuje više od 750 međunarodnih i nacionalnih škola u više od 95 zemalja. Osobitu važnost pridajemo psihofizičkom zdravlju učenika, stoga je prednost škole u tome što je stručna služba uvijek na raspolaganju učenicima i roditeljima – ističe ravnateljica.

Kao odgojitelj, otvorila je vrtić “Obzori” još 2006., a željela je osnovati i školu u kojoj bi bio znatno zastupljen razvoj učenika. Od lanjskog rujna započeli su i s provedbom tzv. mindfulness programa u sklopu već postojećeg tzv. wellbeing programa.

Emocionalno zdravlje

– Emotivno zdravlje učenika nam je prioritet, a svjesni posljedica koje pandemija može izazvati, bez oklijevanja smo pristupili zaštiti učenika i time postali jedina škola u Hrvatskoj koja je pravodobno odgovorila na zahtjeve koje koronavirus stavlja pred učenike. S velikim ponosom mogu reći da smo prošle godine uveli ciljeve Ujedinjenih naroda za održivi razvoj te ih integrirali u nastavu kao sastavni dio kurikula. Globalni razvojni ciljevi obuhvaćaju područje promjene klime i održive potrošnje, naglašavaju vrijednost inovativnosti te važnost mira i pravde za sve. Oni su univerzalni i primjenjivi u svim zemljama i zajednicama, među svim ljudima, a pri njihovoj provedbi treba uzeti u obzir specifične prilike, uvjete i mogućnosti na različitim dijelovima planeta. U našoj školi obrazujemo djecu kao aktivne sudionike društva, stoga želimo da su potpuno upoznati sa svim temama koje su od presudnog društvenog značaja – ističe naša sugovornica.

Škola “Vedri obzori” danas je radno mjesto za 18 nastavnika, nekoliko vanjskih suradnika te pedagoga, rehabilitatora i psihologa. Pohađa je trenutačno 140 učenika iz Hrvatske i stranih đaka koji su se većinom zatekli u našoj zemlji zbog posla njihovih roditelja. Školarina za sljedeću školsku godinu iznosit će 60.000 kuna za učenike od prvog do šestog razreda i 70.000 kuna za učenike sedmog i osmog razreda.

S državnim školama, pak, njeguju kolegijalan pristup te “uvijek vrlo rado dijele savjete”. Veliko priznanje stiglo im je u obliku nominacije za najbolju humanističku školu svijeta, a to je nagrada koju dodjeljuje Svjetski registar privatnih škola. Pozicionirali su se među pet finalista, u konkurenciji, ponovimo, čak 5000 škola iz cijeloga svijeta. Svi u školi ističu da je to postignuće važno i za Republiku Hrvatsku.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
21:48 28.05.2021.

Čestitam na imenu : Vedri obzori.