Na hrvatskim stolovima je lani pojedeno oko 32 tisuće tona tjestenine, a oko 56 posto skuhane 'pašte' stiglo je iz uvoza - rečeno je danas u Vodicama na Prvom festivalu hrvatske tjestenine. Prva takva manifestacija, priređena u okviru 8. hrvatskog stručnog simpozija gastronomije, turizma i prehrane Svijet hrane 2010., ima za cilj promovirati hrvatske proizvođače tjestenine i ustanoviti domaći tzv. krovni brand 'hrvatska tjestenina'. Šturlice, rezanci, fuži, njoke, pljukanci,
štrukli, mlinci, pašte... - dio je bogatog niza hrvatskih autohtonih proizvoda koji su, još uvijek, unatoč iznimnoj kvaliteti nedovoljno zastupljeni na domaćim stolovima, hotelima, restoranima, kao i na trpezama u drugim zemljama.
- Od 2000. godine je potrošnja tjestenine u Hrvatskoj poraska za 85 posto. Takva stopa rasta primjerenija je industriji informatičke tehnologije ili mobilne telefonije. No od 1991. godine na ovamo uvoz tjesteninie je porastao gotovo 30 puta. Ipak u posljednjih pet godina ipak uvoz stagnira, a proizvodnja raste. Znači da i mi imamo konja za utrku - ustvrdio je Zoran Šimunić, jedan od proizvođača tjestenine iz tvrtke Naše klasje.
Božica Marković iz Hrvatske gospodarske komore, Stjepan Odobašić iz tvrtke Robinson (organizatora skupa), Branko Čukelj iz Hrvatskog kuharskog saveza, Zoran Katić iz Udruge mali obiteljskih hotela i druge govorili su o načinima na koje bi hrvatska tjestenina trebala zauzeti ulogu na tržištu koja joj pripada, a koju zbog manjka informacija na tržištu još uvijek nema.
U domaćim hotelima se već dulje vrijeme pokušava predstavljati domaća 'pašta' i tradicionalna jela, i to donekle već daje prve rezultate, kažu.
- Osamdeset posto uvežene tjestenine dolazi iz Italije, jer imaju brand kao 'zemlja tjestenine'. Cijeli svijet, pa i Talijani, vjeruju da talijanska tjestenina najbolja. No nije sva talijanska tjestenina kvalitetna, pogotovo ne ona koja se u trgovačkim centrima prodaje po 2 kune. Tu je naše mjesto, moramo pronaći idealni omjer cijene i kvalitete za domaću tjesteninu - smatra Z. Šimunić.
Stotinjak kuhara je u Vodicama predstavila veliki broj raskošnih i maštovitih jela temeljenih na hrvatskoj tjestenini, što je bio najboli način da se široj publici predstavi domaća kvaliteta, nakon čega će mnogi koji su je kušali zasigurno rjeđe posezati za uvoznim sličnim proizvodima. Najboljim proizvođačima domaće 'pašte' će biti podjeljene nagrade: zlatni, srebrni i brončani rezanac.
'Hrvatska tjestenina' u pohodu na hrvatske i inozemne stolove
Što se sve nosilo na zagrebačkoj špici ove godine? U galeriji donosimo veliki pregled najbolji street style izdanja
FOTO Naša glumica ljubi 26 godina mlađeg nogometaša iz Afrike, a evo za koju ulogu se morala udebljati 20 kg
Zagrepčanka iznenađena kaznom za neplaćeno parkiranje: 'Dosad su stavljali na vjetrobransko staklo, a sada…'
"Zapravo sam saznala da mi je izdana digitalna dnevna parkirališna karta tek kada sam pokušala produljiti parkiranje poutem sms-a. Prvi put sam to vidjela. Nisam znala da je uvedeno takvo pravilo", kazala je
Jedna nuspojava upotrebe antibiotika pojavljuje se kod čak 40% pacijenata, evo kako je izbjeći
Tijekom zime izloženi smo raznim bakterijskim infekcijama, gdje se često primjenjuje terapija antibioticima. Kako prevenirati i tretirati nuspojave ovih lijekova, objašnjava liječnica obiteljske medicine Dubravka Bokarica iz Zagreba.
Kako je “mračna bonaca” izazvala nemir u Njemačkoj: Dunkelflaute je nova prijetnja energetici?
Jeste li čuli za pojam dunkelflaute? Ova riječ izaziva strah i trepet u industriji obnovljivih izvora energije, a prošli tjedan ova prirodna pojava dogodila se u Njemačkoj. No o čemu je zapravo riječ?
Eh. Sva ta tjestenina koja se prodaje ispod 6-7 kuna je sve samo ne kvalitetna tjestenina, pa bila ona iz uvoza ili nasa.