HRVATSKA - EU

Hrvatska uskače u posljednji vlak za EU

21.01.2003.
u 00:00
Schröder: Kada ćete podnijeti zahtjev za kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, to je vaša stvar, a mi ćemo ga podržati
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer Ivica Račan boravio je jučer u radnom posjetu Njemačkoj gdje se susreo s njemačkim saveznim kancelarom Gerhardom Schröderom. Berlin je bio prva postaja Račanove turneje po glavnim gradovima članica Europske unije, kojom hrvatski premijer želi osigurati potporu za podnošenje zahtjeva za punopravnim članstvom u EU, planirano za kraj veljače. Njemačka u potpunosti podupire hrvatske planove. "Kada ćete podnijeti zahtjev za kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, to je vaša stvar, a mi ćemo ga podržati", citirao je Račan Schrödera u izjavi za novinare nakon sastanka. Naglasio je da se Njemačka zanimala za reforme koje Hrvatska poduzima u sklopu priprema za članstvo u EU dodavši kako je svom njemačkom kolegi zajamčio da Hrvatska od tih reformi ni u kojem slučaju neće odustati, što je primljeno sa zadovoljstvom.

I Njemačka je, prema Račanovim riječima, ponovila ocjenu koja se čula u posljednje vrijeme, da je Hrvatska postigla rezultate koji njezinu kandidaturu za članstvom u Europskoj uniji čine normalnom. Hrvatska bi, s obzirom na to i mišljenja što su se čula od sadašnjeg predsjedatelja EU Grčke i hrvatskih susjeda Mađarske, Slovenije i Italije, mogla doista uskočiti u "posljednji vlak" za EU. Jer, nakon drugog kruga proširenja, koje bi moglo uslijediti 2007., Europska unija se na dulji rok neće moći širiti. Za otvaranje mogućnosti kandidature Hrvatske, osim reformi koje je sama provela, važnu je ulogu odigrala Njemačka.

Povjerenik Europske unije za proširenje Günter Verheugen još 1999. se izjasnio da se kod Hrvatske napravi iznimka i ipak se, naknadno, ubaci u drugi krug zemalja za proširenje. Važna će biti osobito potpora Francuske, a povoljna je okolnost to što Njemačka i Francuska trenutačno proživljavaju neku vrstu "medenoga mjeseca", u povodu 40. obljetnice potpisivanja Elizejskog ugovora, temelja dobrosusjedskih odnosa nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatski premijer pozvao je njemačkoga kancelara da posjeti Hrvatsku, a nada se da će se to dogoditi sredinom ove godine. U razgovorima su s hrvatske strane uz premijera Račana sudjelovali ministar za europske integracije Neven Mimica, zamjenica ministra vanjskih poslova i buduća veleposlanica u Berlinu Vesna Cvjetković-Kurelec te veleposlanik pri EU Vladimir Drobnjak. S njemačke strane su u razgovorima sudjelovali Schröderov savjetnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Bernd Mützelburg i voditelj odjela za europsku politiku u kancelarovu uredu Reinhard Silberberg.

BERLIN Anto Janković

Pogledajte na vecernji.hr