REGIONALNI INDEKS OTVORENOSTI

Hrvatski sabor iza crnogorskog, slovenskog, makedonskog

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Jesensko zasjedaje Sabora započelo aktualnim prijepodnevom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Jesensko zasjedaje Sabora započelo aktualnim prijepodnevom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Jesensko zasjedaje Sabora započelo aktualnim prijepodnevom
30.09.2021.
u 12:51
Istraživanje je ispitivalo otvorenost parlamenata u četiri područja: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost
Pogledaj originalni članak

Kako stoji Hrvatski sabor po pitanju otvorenosti i transparentnosti u odnosu na druge parlamente u regiji, pokazuje najnovije istraživanje Regionalni indeks otvorenosti koji mreža za odgovornost, nove tehnologije i otvorenost institucija u jugoistočnoj Europi Action See provodi već pet godina, a kojemu se ove godine prvi put pridružio i Gong.

U istraživanju su procijenjeni parlamenti iz šest država bivše Jugoslavije, a Sabor je zauzeo četvrto mjesto sa 61.15% ispunjenih indikatora. I na ljestvici prolazi tek nešto malo bolje od Narodne skupštine Srbije i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dok su se pak parlamenti Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije našli ispred Sabora.

Istraživanje je ispitivalo otvorenost parlamenata u četiri područja: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost. Otvorenost podataka mjerena je kao zajednički parametar svih područja. Od šest promatranih parlamenata Sabor zauzima drugo mjesto na području učinkovitosti i otvorenosti podataka, treće mjesto na području transparentnosti, četvrto na području pristupačnosti te zadnje, šesto mjesto na području parlamentarnog integriteta.

Što znači da Sabor u baš svim promatranim područjima zaostaje, primjerice, za Državnim zborom Slovenije kao jedinim drugim parlamentom iz države članice Europske unije uključenim u istraživanje. Posebno zabrinjavajuće izgleda što upravo Sabor ima najlošije rezultate u odnosu na ostalih pet zemalja na području integriteta. Razlog tomu, stoji u istraživanju, činjenica je da svi parlamenti u regiji imaju etički kodeks koji Sabor od 2016. i prvog nacrta do danas nije usvojio.

Sabor nije regulirao ni lobiranje što ovu važnu aktivnost utjecaja na donositelje odluka čini potpuno netransparentnom. Dodatno, Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne predviđa javnu objavu primljenih darova dužnosnika, dok, primjerice, Crna Gora, Srbija i Slovenija objavljuju podatke o poklonima. 

 

>> Pogledajte i ovaj video - Skoko: Hrvatski način života je ideal, moramo ga naučiti iskoristiti u svijetu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar southman
southman
13:49 30.09.2021.

Dok god postoji BiH parlament ne moramo se bojati da ćemo završiti na posljednjem mjestu.