položaj manjine

Hrvatski Srbi žale se EU, UN-u, brojnim veleposlanstvima...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Hrvatski Srbi žale se EU, UN-u, brojnim veleposlanstvima...
12.12.2013.
u 14:20
- Do sada smo u više navrata raznim državnim institucijama ukazivali na sve teži položaj Srba u Hrvatskoj ali kako svi vidimo bez rezultata, kaže predsjednik ZVO-a i saborski zastupnik iz redova SDSS-a Dragan Crnogorac
Pogledaj originalni članak

U narednih nekoliko dana Zajedničko vijeće općina (ZVO), koje okuplja općine sa većinskim srpskim stanovništvom na području Podunavlja, uputiti će na adrese EU, UN-a, brojnih veleposlanstava i drugih međunarodnih institucija dokument u kojem će ukazati na položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Zaključak je to sa održane Skupštine ZVO gdje očekuju da će doći do svojevrsnog konsenzusa među političkim strankama i udrugama koje imaju predznak srpski, a djeluju u Hrvatskoj.

– Nažalost, prinuđeni smo na takav korak. Do sada smo u više navrata raznim državnim institucijama ukazivali na sve teži položaj Srba u Hrvatskoj ali kako svi vidimo bez rezultata. Uslijedilo je skidanje dvojezičnih ploča po cijeloj Hrvatskoj, prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kao i razne izjave koje su dovele do toga da se Srbi u Hrvatskoj osjećaju najnesigurnije od Mirne reintegracije do danas. U dopisu ćemo nabrojati razne stvari koje govore o sve lošijem položaju srpske nacionalne manjine, kaže predsjednik ZVO-a i saborski zastupnik iz redova SDSS-a Dragan Crnogorac. Smatra da će dopis upućen na adrese međunarodnih institucija vjerojatno značiti i određene packe Vladi Zorana Milanovića ali i da će im u isto vrijeme predstavljati i podršku da se situacija dovede u normalu.

Crnogorac kaže kako su u ZVO iznenađeni, a ujedno i zabrinuti, radi uloge Katoličke crkve u Hrvatskoj. – Činjenica je da se Katolička crkva otvorena svrstala kod prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti. I ne samo to nego su se potpisi najčešće i prikupljali u dvorištima župa. I na to ćemo također ukazati, najavio je Crnogorac.

U Hrvatskoj trenutno djeluje desetak političkih stranaka sa srpskim predznakom ali i veći broj raznh nevladinih udruga. Ako ne uspiju postići konsenzus iz ZVO najavljuju da će dopis mešunarodnim institucijama uputiti onda ispred te udruge.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

Avatar Finanz
Finanz
15:21 12.12.2013.

Jedina manjina koja je napala Hrvatsku i jedina manjina u Hrvatskoj koja je vječito ugrožena. Kojoj nikad vođe nisu iskazale trunku kajanja,grižnje savjesti ili krivice. Za sebe samo traže,traže i traže.

Avatar RUN.FAST.RUN.FAR
RUN.FAST.RUN.FAR
14:29 12.12.2013.

srbi prijatelji? gori vic u životu nisam čuo ! deru oni po memorandumu iako niti jednom ne nedostaje ništa već su i građani prvog reda ! da vidimo koliko je srba zaposleno u "građanskim udrugama", sišu novac da bi neprijateljski protiv Hrvata djelovali ! koliko je onih famoznih penzija na umrle...a da su srbi...koji su jednostavno pljačkali Hrvatsku? idemo rješiti stvari sa nepšrijateljima....to mora više prestati...taj srpski teror za koji su zaslužni upravo milanović i josipović !

TA
tatatata
14:42 12.12.2013.

„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina." Dobrica Ćosić "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž..." Dobrica Ćosić