europska komisija

Hrvatskoj 71 milijun eura za izbjeglice

Foto: Reuters/PIXSELL
Hrvatskoj 71 milijun eura za izbjeglice
17.08.2015.
u 12:45
Novac dolazi iz dva fonda EU – 17 milijuna eura iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), a 54 milijuna iz Fonda za unutrašnju sigurnost (IMF), kako je i predviđeno višegodišnjim planom 2014. – 2020.
Pogledaj originalni članak

Europska komisija će u jesen, najvjerojatnije već sljedeći mjesec, odobriti Hrvatskoj više od 71 milijun eura za programe prihvata izbjeglica i za kontrolu granica. Novac dolazi iz dva fonda EU – 17 milijuna eura iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), a 54 milijuna iz Fonda za unutrašnju sigurnost (IMF), kako je i predviđeno višegodišnjim planom 2014. – 2020. Potvrdili su to za Večernji list iz Europske komisije. Za usporedbu, Sloveniji je odobreno oko 54, a Grčkoj 445 milijuna eura. Novac iz AMIF-a koristi se za upravljanje migracijama i azil, dok su sredstva iz IMF-a podijeljena na dvije komponente: 19 milijuna eura Hrvatska će dobiti za policijsku suradnju te informatizaciju, a 35 milijuna za provođenje vizne politike.

Novac nije vezan za schengensku zonu: Bugarska, nečlanica, dobit će novac iz oba fonda, dok Danska, koja je u Schengenu, ali s EU ima izuzeće u policijskoj suradnji, neće. Dosad su odobrena 23 nacionalna programa, a razlog što hrvatski nije – uz nizozemski, slovački i još njih 10 – nije u njegovoj manjkavosti, kako se nagađalo u medijima, već u pravilima EK koja kažu da se programi odobravaju u skladu sa specifičnim prilikama i prioritetima država, objašnjavaju iz EK, a potvrđuje i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

– Programi su predani prije dvije godine, njih 23 su dosad odobrena, a 13 će biti odobreno od rujna. Nije riječ o doradama programa, nego o odluci Komisije i njihovim prioritetima. U 2013. imali smo nešto više od tisuću zahtjeva za azil, a lani 300. Tražitelji azila, njih 85 posto, napuste Hrvatsku prije donošenja odluke pa sada nismo izloženi pritisku kao Grčka ili Italija. Stoga višegodišnji program neće zaobići Hrvatsku – kaže Ostojić.

>>'Izbjeglice na putu do Europe proživljavaju silovanja, mučenja...'

>>Beznađe imigranata i naguravanje za mjesto u vlaku prema EU: Ovdje sam 9 sati i ništa nisam jeo

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

HE
hellen3353
13:04 17.08.2015.

Hrvatskoj 71 milijun eura za izbjeglice od fonda za migracije i integracije! NE UZIMAJTE TAJ NOVAC! Migrante cete morati integrirati i ostat ce u Hrvatskoj!

Avatar imotska115
imotska115
13:27 17.08.2015.

Sedamdeset i jedan milijun, to je za njih samo kap u more, a gdje su ostali troskovi, smjestaj, posao, socijalna skrb, itd. Nisam protiv da im se pomogne, ali bogami imamo i mi puno sirotinje koja kopa po kontejnerima.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
14:16 17.08.2015.

Sve to ne mirisi dobro!