koalicija

HSS-u najviše sedam saborskih mandata, Hrg u Sabor ili Vladu

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
HSS-u najviše sedam saborskih mandata, Hrg u Sabor ili Vladu
07.09.2015.
u 00:15
Pri kraju je dogovor HDZ-a i HSS-a. HSS dobiva 4-5 izglednih mjesta, a preostale samo uz preferencijalni glas
Pogledaj originalni članak

Iako konačni sporazum još nije potpisan, ipak je gotovo zaokružen dogovor između HSS-a i HDZ-a o podjeli saborskih mandata "seljacima" kao strateškim partnerima najveće oporbene stranke.

HSS će na HDZ-ovoj koalicijskoj listi imati ukupno 14 svojih kandidata, a od toga su četiri, najviše pet izglednih mjesta koja zbog pozicije na listi ulaze u Sabor. Budući da se na ovim parlamentarnim izborima prvi put bira preferencijalnim glasom, u HSS-u se nadaju da bi mobiliziranjem članstva kao i maksimalnim korištenjem svoje mreže organizacija uspjeli još dva ili tri mandata navući preferencijalnim biranjem. Dakle, nadaju se da bi na parlamentarnim izborima, ako daju 110 posto od sebe, mogli osvojiti ukupno sedam mandata. Šef HSS-a Branko Hrg, koji je ujedno i gradonačelnik Križevaca, na listu će u svojoj drugoj izbornoj jedinici. Navodno će biti drugi na listi, a navodno bi kao predsjednik stranke koja je strateški partner HDZ-u mogao dobiti ili mjesto potpredsjednika Sabora ili, puno manje vjerojatno, mjesto u Vladi.

U HDZ-u, kada je riječ o koalicijskim partnerima, ne žele otkrivati detalje, nego poručuju da nema nikakvih prijepora niti nezadovoljstava. No zna se da su radili procjenu o osvajanju 80 mandata na parlamentarnim izborima, a da bi svim koalicijskim partnerima ukupno pripalo 11 izglednih mjesta na listama. Ta će se mjesta dijeliti između HSS-a, HSLS-a, HSP-a dr. AS i Hrasta. U HSS-u tek kažu da nisu tražili ništa izvan onoga što zaslužuju svojom snagom na terenu. HSS, naime, u lokalnoj vlasti ima udio od 12 posto i smatra da svojom mrežom na terenu može pridonijeti Domoljubnoj koaliciji. Kao što vjeruje i u sedam mandata.

>> SDP sve bliže HDZ-u, BDP, švicarac, vaučeri za struju... očito pomažu

>> Novu će koaliciju SDP, HNS, HSU, Laburisti, A-HSS i Zagorska stranka potpisati u Varaždinu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar de_niro
de_niro
09:43 07.09.2015.

Pustite pozicije sad... Najvažnije je da se Hrvatska riješi aktualne nesposobne Vlade...

DU
Deleted user
09:23 07.09.2015.

Jesenti milu bigulicu, kako stvari stoje, na idućim izborima sjahat će Kurta (Zoki) da bi uzjahao Murta (Tomek), a nama tzv. običnim ljudima kako Bog dadne. Po tko zna koji put bit ćemo preveslani kao najveći bedaci. Vjerojatno i jesmo to.

KV
kvocam
10:35 07.09.2015.

Ono što je sasvim jasno je da će Domoljubna koalicija odnijeti pobjedu na skorašnjim izborima! Samo hrabro naprijed!