40 umjesto 80 kuna

HSU traži nižu RTV pristojbu za oko 315 tisuća siromašnijih građana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HSU traži nižu RTV pristojbu za oko 315 tisuća siromašnijih građana
14.07.2014.
u 14:07
Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podsjetio je pak da je HSU isti prijedlog nudio i prije pet godina, no tada je odbijen uz obrazloženje da ne mogu posebna pravila vrijediti samo za umirovljenike
Pogledaj originalni članak

Hrvatska stranka umirovljenika u saborsku je proceduru uputila prijedlog za izmjenu Zakona o HRT-u kojim bi se za građane nižeg prihodovnog cenzusa, njih oko 315 tisuća, RTV pristojba sa sadašnjih 80 kuna snizila na 40 kuna. HSU smatra nepravednim da se isti iznos pristojbe primjenjuje na sve skupine stanovništva.

– Naša dopuna nudi pravedniji model, vlasniku prijamnika koji ima prihod niži od prihodovnog cenzusa, umjesto sadašnjih 80 bila bi 40 kuna. Visina pristojbe treba ovisiti o dohotku kućanstva, odnosno o prihodovnom cenzusu koji se koristi i kod dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sada prihodovni cenzus za samca iznosi 1.939 kuna, a za člana kućanstva 1. 516 kuna – objasnio je Željko Šemper.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podsjetio je pak da je HSU isti prijedlog nudio i prije pet godina, no tada je odbijen uz obrazloženje da ne mogu posebna pravila vrijediti samo za umirovljenike.

– Očekujemo da će ovaj prijedlog, koji uzima u obzir prihodovne cenzuse biti prihvatljiv i da će olakšati život onima koji žive teško u gospodarskoj krizi – kazao je Hrelja, a njegova kolegica

Marija Ilić dodala da je do prijedloga došlo zbog šutnje ministrice kulture i njenog Ministarstva.

– U siječnju sam postavila pitanje o smanjenju pristojbe za umirovljenike, no do danas se nije oglasila ni ministrica Andrea Zlatar Violić, a ni njeno Ministarstvo, zato smo ponudili svoje dopune – objasnila je Ilić.

Članovi HSU-a izračunali su da bi ova niža pretplata za siromašniji dio stanovništva HRT-u, od 1,2 milijarde kuna koje uprihoduje na račun pretplate, oduzela oko 150 milijuna kuna.

– To je približan iznos koji ta kuća troši za naplatu pristojbe, odnosno odvjetnike, ovrhe, kontrolore ... – zaključio je Šemper.

>> Kontrolor HRT-a naplatio 480 kuna Mariji (85) za - radiobudilicu!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

GI
gismund
14:28 14.07.2014.

TV pretplatu treba potpuno ukinuti za sve građane! HTV neka posluje kao i sve ostale TV kuće na tržišnim principima, a zakonom neka se svakoj TV kući propišu obveze praćenja kulture, rada sabora i sl.! dosta nam je skupog plaćanja beskorisnog programa na 4 kanala HTV-a koje skoro nitko ne gleda!

Avatar guten_tag
guten_tag
14:27 14.07.2014.

e ne može, otkuda bi se onda namaknulo 70 milijuna kn za ZAMP? nasuprot tome bolji prijedlog bi bio raspuštanje HTV-a kao u Grčkoj i osnivanje male i efikasne javne televizije koja bi imala najviše nekoliko stotina zaposlenih.

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
14:42 14.07.2014.

Super, a kada će taj "predstavnik umirovljenika" zatražiti da mu se smanji saborska plaća.