Hrvatska na stupu srama

Huliganima će se suditi u Francuskoj, možda i za terorizam?

Foto: Sanjiin Strukić/Pixsell
navijači
Foto: Sanjiin Strukić/Pixsell
navijači
Foto: Facebook
plan
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Vlaho Orepić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Hrvatski huligan koji pali prvu baklju, navijači, huligani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Hrvatski huligan koji pali prvu baklju, navijači, huligani
19.06.2016.
u 19:58
MUP je francuskoj policiji dostavio imena tridesetak osoba koje su kanile napraviti nered.
Pogledaj originalni članak

Dvojicu huligana iz Hrvatske francuska je policija zadržala, traju identifikacije i privođenja ostalih izgrednika, a na granične prijelaze su poslani podaci s imenima onih za koje se sumnja da su bili uzročnici nereda u Saint-Etienneu. Čim dođu na prijelaz, bit će uhićeni. Jedan od zadržanih u policiji imao je zabranu odlazaka na utakmice. Drugi je već bio privođen zbog izazivanja nereda na stadionima i krađa. Spominje se mogućnost da će im se suditi u Francuskoj, i to za terorizam, za što je zapriječena kazna do 20 godina zatvora.

Dosadašnja istraga potvrđuje sumnje da su pirotehničke naprave na stadion unijeli francuski navijači, zamotane u jakne. Hrvatski navijači koji su utakmicu gledali s tribina kažu da su huligani bili dobro organizirani i da su se nakon izgreda na brzinu raspršili i otišli u publiku u drugim sektorima. Opisuju i da su se prodavači na štandovima, koji su mislili da će sve prodati, samo nijemo hvatali za glavu. Kafići su nakon utakmice ostali prazni, a na ulicama je zavladao muk. Navodno je opljačkano pedesetak automobila.

Ne žele hrvatske policajce

No, dok se sportska i ostala javnost zgraža nad neredima na stadionu Geoffrey-Guichard, sve se glasnije čuje da su oni mogli biti spriječeni. Naime, MUP je francuskoj policiji ranije dostavio popis s imenima osoba za koje je utvrdio da kane napraviti nered. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže da su im ukazali na 25 osoba koje imaju izrečene mjere zabrane dolaska na utakmice, ali je direktor organizacije utakmice odlučio da ih se ipak pusti na stadion.

No, nije policija još bila ni uhitila sve huligane zbog kojih je prekinuta utakmica Češka – Hrvatska, a internetom se proširio plan za nove huliganske nerede, na predstojećoj utakmici protiv Španjolske. MUP je francuskoj policiji ponudio da iz Hrvatske otputuje još 30 policajaca koji bi pomogli u sprečavanju nereda, ali Francuzi to nisu prihvatili pa kao ispomoć ostaje tim s osam hrvatskih nenaoružanih policajaca, bez ovlasti za uhićivanje.

Sjednice ne pomažu

Uoči samog odlaska na Euro, MUP je u Francusku dostavio popis s 326 imena hrvatskih “navijača” za koje se vjeruje da bi mogli izazvati nerede. Pravomoćna rješenja zabrane imaju 183 navijača, a u policijskim podacima o osobama i događajima vezanim uz sportska natjecanja evidentriano je njih 145. Zbog nereda u Francuskoj, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predložila je izvanredno sazivanje sjednice Vlade.

– Pripremiti izvješće o do sada izrečenim sankcijama. Tko nekome daje pravo da zbog sukoba s Mamićem uništava hrvatsku reprezentaciju. Siguran sam da 99 posto navijača to ne želi – rekao je ministar pravosuđa Ante Šprlje.

– Ovaj događaj ne treba stavljati u kontekst dodatnih neprijateljstva i sukoba kojekakvih skupina, u smislu ustaše, partizani, orjunaši... Isključivo se radi o sukobu Hrvatskog nogometnog saveza i skupine navijača – naglašava ministar Vlaho Orepić.

Predsjednica traži da na dnevnom redu sjednice Vlade budu i izmjene Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima i strože kazne za izgrednike.

– Nije mi jasno zašto nema smrtne kazne – ironično će Davorin Karačić, odvjetnik koji zastupa navijačke skupine.

– Problem postoji, ali oni koji bi ga trebali rješavati nemaju blage veze. Dakako da treba oštro kažnjavati, ali za bitne prekršaje, a ne da veća kazna bude ako ste sjedili na krivom stolcu, nego ako počnete udarati čovjeka do sebe. Ovaj sustav je proizveo navijača kao dežurnog krivca – kaže Karačić, naglasivši da nitko od navijača Dinama nije odgovoran za ono što se dogodilo u Francuskoj.

Najavljuje i tužbe zbog popisa koji se pojavio na internetu, a na kojem su kao krivci za nerede navedena i dvojica dinamovaca koji su bili u Zagrebu.

– Evidentni propusti u organizaciji sa sigurnosnog aspekta, uz punu informaciju što se sprema, nisu opravdanje za još jedan huliganski izgred. Pri tome treba izbjeći selektiranje i drugih rasističkih i fašističkih ispada. Tu mislim na sve nacističke i ustaške provokacije, uzvikivanja, radi kojih Uefa po tko zna koji put kažnjava Hrvatsku. Sjednice i sastanci ne pomažu, nego primjena zakona i napokon sudske presude koje će eliminirati huligane – komentar je bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića na nerede.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

DU
Deleted user
20:14 19.06.2016.

Orepić laže i drži stranu Milanoviću za koga i radi .Cilj ovih nereda je bio isključivo nanijeti štetu Hrvatskoj. Nadam se da će dobiti što veće kazne u Francuskoj jer ako im budu sudili u HR, neće dobiti ni uvijetno ,

Avatar Frano1
Frano1
21:32 19.06.2016.

I treba im suditi za terorizam jer to i jesu teroristi.

Avatar plimni_val
plimni_val
21:33 19.06.2016.

Uoči natjecanja u Francuskoj, zašto stotine ljudi koji su već sudjelovali u neredima nisu silom zadržani u Hrvatskoj? Imate ih po imenima i prezimenima, bacali su višekratno baklje, prekidali utakmice, tukli se, izazivali nerede, crtali svastiku, štetili hrvatskom sportu, narodu i državi... I još vam najavljuju da će sve ponoviti! A što vi činite s vaših neradničkih pozicija ministara i predsjednika Vlada? Vi ih imate evidentirane?? I to je sve što imate? Pa imam ih i ja evidentirane jer ih vidim na slikama. Učinak mi je isti kao i vaš, ali ne grijem guzicuz na ministarskom ili premijerskom mjestu zato što ih evidentiram. SDP-ovi omladinci drže u talačkoj situaciji hrvatsku nogometnu reprezentaciju i višemilijunski aduditorij, a vi ih imate evidentirane. ****** vas oni!