Na zapadnom Balkanu

Humanitarne organizacije: Nove granične kontrole stvaraju neodrživu situaciju

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Humanitarne organizacije: Nove granične kontrole stvaraju neodrživu situaciju
20.11.2015.
u 11:50
Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija odlučile su na granici zaustavljati prihvat stranaca koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja
Pogledaj originalni članak

Nova ograničenja vezana uz prelazak granica na području zapadnog Balkana, uključujući propuštanje izbjeglica i migranata ovisno o zemlji iz koje dolaze, stvaraju sve neodrživiju situaciju , rekle su humanitarne organizacije.

Te mjere stvaraju napetosti pri prelasku granica, ističu UNHCR, UNICEF i Međunarodna organizacija za izbjeglice IOM u zajedničkoj izjavi.

– Postoji hitna potreba da se uspostave dodatni prihvatni kapaciteti na točkama ulaska – rekao je glasnogovornik Visokog povjereništva za izbjeglice UNCHR u Ženevi.

– Izbjeglice i djeca migranata najteže su pogođeni – rekla je glasnogovornica UNICEF-a Sarah Crowe.

Više zemalja na balkanskoj ruti odlučilo je jučer početi propuštati samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija odlučile su na granici zaustavljati prihvat stranaca koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

>> Hrvatska više neće primati ekonomske migrante 

>> Angela Merkel: Hotspotovi za izbjeglice moraju biti brzo izgrađeni u Italiji i Grčkoj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
maxxxx
12:53 20.11.2015.

izgleda da nekome dolazi iz dup... u glavu

OS
osica
13:58 20.11.2015.

Ma i ovi što jadikuju nad maigrantima, onako s visoka i dijele nama lekciju. Švicarska je bogata zašto ih ona ne uzme "pa će ih balkanske zemlje isporučiti" Mi siromašni gradimo prihvatne , budimo humani i stavimo ionako skromne gospodarske resurse i ljude u tu funkciju, a oni će "humano popovati, dizati svoje gospodarsstvo i franak".

Avatar hr.granicar
hr.granicar
15:10 20.11.2015.

netreba vise pustst nikoga.pa nek se oni iz unije zapitaju zasto.oni su u ovom tjednu potrosili nas godisnji proracun zbog racija i sigurnosti a nama vicu da stezemo remen kad trebaju pomoc.