Pravo na štrajk

HURS: Uvođenje radne obveze kršenje je Ustava

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
HURS: Uvođenje radne obveze kršenje je Ustava
15.11.2013.
u 10:25
Odluka je suprotna odredbi članka 60. Ustava RH kojom se jamči pravo na štrajk, kao i Konvencijama Međunarodne organizacije rada o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje, poručuju iz HURS-a
Pogledaj originalni članak

Jučerašnja odluka Vlade RH o uvođenju radne obveze liječnicima nema pravnoga temelja, poručuju iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Štoviše, smatraju oni, ta odluka je suprotna odredbi članka 60. Ustava RH kojom se jamči pravo na štrajk, kao i Konvencijama Međunarodne organizacije rada o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje.

 - Odluka je usmjerena na uskratu prava na štrajk. Ne postoje izvanredne okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, koje bi dale za pravo ministru da postupa prema odredbi članka 165. Zakona. Odredba članka 165. Zakona se ni u kojem slučaju ne može primjeniti na aktualni štrajk liječnika, poručuju iz HURS-a. Paušalna, neutemeljena te s obrazloženjem u pokušaju, Odluka Vlade RH i nije drugo doli neprimjereni pritisak na sindikalnu stranu da pristane na ponuđeni sadržaj kolektivnog ugovora o kojemu se upravo pregovara.Uostalom, sve i da postoje uvjeti iz odredbe članka 165. Zakona ministru niti ne treba odluka Vlade RH za postupanje, pa se utoliko odluka Vlade RH ukazuje u svakom slučaju suvišna.Stoga pozivamo Vladu RH da odmah povuče navedenu Odluku, poručuju iz HURS-a.

>> Odgovor Vladi: 1500 liječnika spremno uručiti otkaz!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar gladnijura
gladnijura
12:35 15.11.2013.

Nije stvar u tome da li je naše zdravstvo dobro ili nije. Nisam sigurno temeljno protiv liječnika. Ali siguran sam, da mi nitko u Hrvatskoj, ne može proturječiti da naši liječnici nisu u stanju postaviti kvalitetne dijagnoze (govorim iz vlastitog iskustva)