nato o libiji

HV ostaje u Afganistanu, a u Libiju ne ide bez zahtjeva UN-a

Foto: Vanja Moskaljov
HV ostaje u Afganistanu, a u Libiju ne ide bez zahtjeva UN-a
09.03.2011.
u 20:36
Na susretu 50-ak ministara obrana, NATO će dogovarati traniziciju ovlasti u Afganistanu i razmotriti zbivanja u Libiji
Pogledaj originalni članak

U ovom trenutku potpuno je jasno da Hrvastka ne može biti uključena ni u kakve vojne akcije vezane uz zbivanja u Libiji. Zemlje članice NATO-a, naime, reagirat će tek u slučaju da Vijeće sigurnosti UN-a zatraži pomoć u rješavanju sve veće humanitarne krize u Libiji što, pak, zasad isključuje vojnu akciju.

O ovoj temi razgovarat će se u iduća dva dana u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, gdje će se okupiti 28 ministara zemalja članica, uz nazočnost još dvadesetak ministara drugih zemalja. Na sastanak putuju hrvatski ministar obrane Davor Božinović i načelnik Glavnog stožera OS-a general Drago Lovrić. Na dnevnom redu sastanka je traženje rješenja da NATO, u uvjetima smanjivanja proračuna za vojske, pronađe inovativna rješenja dovoljna za očuvanje kolektivne sigurnosti. Rješenja bi se mogla odnositi na ratno zrakoplovstvo RH, primjerice.

Što se tiče Afganistana, do kraja 2014. bit će pripremljena tranzicija ovlasti s NATO-a prema središnjoj vlasti, a RH u tom procesu ima ulogu jer preuzima zapovijedanje instruktorskom jedinicom sa zadatkom obuke afganistanske vojne policije. Zanimljivost je da tu jedinicu čine instruktori iz RH, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Polovica hrvatskih vojnika u kontingentu tako je uključeno u poslove instruiranja i mentorstva snaga vlasti u Kabulu. NATO to ocjenjuje kao izvrstan doprinos.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

OB
-obrisani-
21:51 09.03.2011.

Pa kako se za sada razmatra uvođenje zone zabrane letenja nad libijom onda , jel\'te mi tamo nemamo što raditi jer hrvatsko ratno zrakoplovstvo poštuje zakone, prvenstveno one o gravitaciji i sve što uzleti- padne, pa onda kako da kažem a da se netko ne uvrjedi ali da pojednostavim, mi zrakoplovstva nemamo.

ST
standup
22:27 09.03.2011.

pa more precednik u penziji Stipe, poslati svom prijatelju Moamaru na pomoc´\"antifasiste\"-penzijonere onih 43. 000,...i to bi bilo dobro za Hr.- u krizi,..\"ubijemo dvi muhe-odjedanput \"..!!??

OB
-obrisani-
22:31 09.03.2011.

komitee 300 zeli potpunu kontrolu nad Resursima diljem svijeta....