Požar na deponiju smeća

S Hvara traže hitno ispitivanje kvalitete zraka

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
S Hvara traže hitno ispitivanje kvalitete zraka
24.07.2017.
u 07:00
Gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa traži hitno ispitivanje kvalitete zraka zbog dima koji se širi s odlagališta smeća
Pogledaj originalni članak

Dok Splićani za večeras planiraju prosvjed te traže “odgovornost za organizacijski i komunikacijski fijasko” i dok se šteta od velikog požara još zbraja, za vikend je gorjelo na više od desetak lokacija u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Najkritičnije je bilo na krajnjem jugu zemlje. Tamo se još prošlog tjedna požar iz Crne Gore proširio na područje Konavala kod mjesta Bani, a u subotu je vatra zahvatila i nešto sjevernije dijelove tog kraja. Vatrena stihija spuštala se niz brdo Bjelotina te je došla na samo 500-tinjak metara od sela Vodovađa i Gornje Pičete.

– Teren je nepristupačan, a odjeknule su i 34 eksplozije od zaostalih mina na predjelu koji je navodno razminiran – kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Konavle Mario Magud. Ondje je požar do sada progutao više od 300 hektara raslinja. U Šibensko-kninskoj županiji vatrogasci su nadzirali požarište na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka iznad Šibenika, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji jučer su još bili aktivni požari na Svilaji, na području Srinjina i Račnika, kod Mravinaca, na području Blizne Donje i Vinovca te na potezu Bitelića – Ravno Vrdovo. Saniralo se požarište na deponiju smeća u Starom Gradu na Hvaru.

Požar je tamo buknuo u subotu navečer te se proširio na obližnje raslinje. Gasilo ga je 30 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz DVD-a Jelsa, Stari Grad i Hvar, a jučer se teren prekopavao bagerima i natapao hladnom vodom. Gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa zbog dima koji se širi s odlagališta uputio je hitan zahtjev za mjerenje kvalitete zraka. U kopnenom dijelu zemlje istodobno se o očekivalo nevrijeme. Pljuskovi su u Istri počeli jučer popodne, a kasnije i u Zagorju gdje je padala tuča.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
07:32 24.07.2017.

hvarani moji ne treba nikakova analiza zraka vidi se na slici sve unistiti ce te vlastiti otok s negospodarenjem otpadom obvezno i pod hitno pocnite mehanicko odvajanje i to papira stakla najlona metala zaposlite destak ljudi dobro ih platite visestruko ce vam se isplatiti ovakova i sama vijest unistava ono od cega zivite od turizma ucinite to odmah vama je u interesu

Avatar nekakav
nekakav
07:57 24.07.2017.

hvarani, počnite novac od turista trošiti na ono po što turisti i dolaze k vama. nemojte da turisti uopće i skuže da imate problem sa otpadom! jer toga u njihovim zemljama nema, tamo se otpad uredno odvaja, recilira u velikom postotku, dok vi tovarite u susjedov kontejner smeće od vaših turista! otpad je vaš, to uvijek imajte u glavi, uhu, vi ste ga napravili i vi ste zasluži za njega. na zapadu su kazne za igranje sa otpadom velike, i nikome ne pada na pamet voziti se autom i odbaciti par vreća otpada u šumu, jer vas nitko neće vidjeti. to je i pitanje opće kulture, svijeti. a tu smo mi hrvati jako jako kratki. naša kultura je pokazivanje ruševina rimskih građevina, ili pak funkcionalnih ostataka nekadašnjih rimskih i antičkih zdanja.

DU
Deleted user
12:37 24.07.2017.

Obzirom što se sve skladišti na hrvatskim otpadima razumljiv je strah.