STATISTIKA

HZJZ objavio u kojim se mjestima zarazilo najviše turista

Foto: HZJZ
Foto: HZJZ
25.08.2020.
u 18:27
Najviše turista se u periodu od 7. srpnja do 24. kolovoza zarazilo u Makarskoj, a od njih 70 ih je čak 63 državljana Austrije.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na stranicama izvještaj za prethodnih tjedan dana kojeg su obilježile rekordne brojke novooboljelih u Hrvatskoj. 

Kako navode,  u razdoblju od 17.8. do 24.8. sve županije zabilježile su novoboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Šibensko-kninska i Zadarska županija koje imaju jednak broj novooboljelih u posljednjih tjedan dana. 

Foto: HZJZ
- Najveću 7-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija - ističu. Prema podacima HZJZ-a, postotak zaraženih na svadbama nije toliko velik koliko se smatra. U preteklih sedam dana potvrđeno je da se na svadbama zarazilo samo 1,68 posto slučajeva

Najviše turista se u periodu od 7. srpnja do 24. kolovoza zarazilo u Makarskoj, a od njih 70 ih je čak 63 državljana Austrije.

Najveći oboljelih kao mjesto izvora žarišta navodi ljetovanje te izlaske u noćne klube, a u posljednje se vrijeme ističe zamjetan udio oboljelih igrača manjih nogometnih klubova.

- Prošli tjedan je u Gradu Zagrebu zabilježen veći broj oboljelih iz NK Rudeš, te nekolicina iz NK Lokomotiva, u Splitsko-dalmatinskoj županiji obolio je jedan nogometaš čiji je klub igrao utakmicu s NK Marsonia iz Slavnoskog Broda. Ovaj tjedan zabilježen je još jedan oboljeli iz kluba iz Splitsko-dalmatinske županije te je obolio i veći broj igrača iz NK Marsonia. Oboljela su i dva igrača NK Vrbovec, a još 5 igrača imaju simptome - navode. 

Foto: HZJZ
Isto tako, zabilježeni su importirani slučevi s Kosova, BiH i zemalja Europske unije. 

- Županijski epidemiolozi na terenu posljednjih su tjedan dana pod veliki pritiskom zbog povećanog priljeva novoboljelih osoba čija epidemiološka obrada osim intervjua (uzimanja epidemiološke anamneze) uključuje i obradu kontakata – odnosno kontaktiranje svih osoba koje pojedini oboljli koji nije iz samoizolacije navede. Unatoč tome, prema informacijama s terena , naročito u najpogođenijoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, i dalje nemaju zaostatke u obradi oboljelih osoba i njihovih kontakata - stoji u izvješću HZJZ-a. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

SN
Snowman
19:30 25.08.2020.

Kako mozete pisati da su se u Makarskoj zarazili ? Jeste li ih pri dolasku testirali ? niste, dakle o zarazi dolle na Jadranu nemoze biti istina .

ED
edgar2
20:19 25.08.2020.

Katastrofu možemo izbjeći ako budemo discipliniraniji!

AA
aabbcc
20:01 25.08.2020.

Dobro bi bilo znati i ciji su, odakle su koristeni testovi jer ako su proizvodnja made in Hong Kong rezultate mozete vezati macku za rep i sve u more baciti kao sto je slucaj u Svedskoj.