Kolumna

I Škoro će s dozom straha pratiti drugi krug izbora

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Požega: Predsjednički kandidat Miroslav Škoro družio se s građanima
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Miroslav Škoro
02.01.2020.
u 08:51
Riskira fijasko, jer što ako više njegovih birača glasa aktivno, a ne “pokvari” glasački listić kao on?
Pogledaj originalni članak

Idok traje nezapamćena bitka za njegove glasače u kojoj se cijela HDZ-ova mašinerija mobilizirala i aktivirala kako bi u preostalih nekoliko dana uspjela privoljeti birače koji su u prvom krugu zaokružili Škoru da u drugom glasaju za Kolindu, Miroslav Škoro preporukom biračima još jače steže taj gordijski čvor. Nije, kao što je uobičajeno, pozvao svoje birače da glasaju po savjesti, nego je izmudrovao neko svoje rješenje. Kaže Škoro svojim biračima da ne žele birati manje zlo, nego birati dobro.

A kako za njega ni Kolinda Grabar-Kitarović ni Zoran Milanović nisu dobar izbor za Hrvatsku, on poručuje da neće u drugom krugu zaokružiti nikoga od njih, nego dopisati broj 3. i napisati “hrvatski narod”. Te time učiniti glasački listić nevažećim. Što se tiče toga kome ovakvo rješenje ide na štetu, sve je jasno jer je svojim biračima zapravo poručio da ne glasaju za Grabar-Kitarović. Time je pokazao da mu je glavni konkurent i u budućnosti HDZ, kojemu planira i dalje oduzimati glasove. Kako Škoro planira i svoju političku budućnost u okviru nove domoljubne i desne platforme, jasno je da nije mogao izravno podržati nekog od kandidata, no odabrao je rizičan način kako pokazati jakost svoje aktualne i buduće političke pozicije, čak i u uvjetima kada njega nema u drugom krugu izbora, ali ima njegovih birača.

Riskira, jer u prvom krugu postigao je čudo i dobio potporu 465.704 birača. Tu ima i “pravih” njegovih glasova, ali i protestnih glasova protiv Plenkovića i predsjednice. Da je biračima poručio da glasaju po savjesti, ili čak da kaže da to nisu njegovi izbori, pa i nema potrebe izlaziti, to bi bilo logično, a možda i mudrije rješenje. U prvom krugu je neispravnih listića bilo 22.218, tako je “glasalo” dakle nešto više od jedan posto onih koji su izišli na izbore. Škoro, dakle, riskira fijasko već 14 dana nakon čudesnog uspjeha iz prvog kruga, jer što ako njegov recept preuzme samo manji dio njegovih birača. Što ako ga poslušaju, ne stotine tisuća njih, nego deseci tisuća i pokaže se da je većina radije aktivno glasala za preostali dvojac?

Možda je, pak, Škoro baš želio izmjeriti koliko ima pravih, do fanatizma odanih mu birača, pa ako je tako, sada će i on s dozom straha pratiti rezultate.

VIDEO Sučeljavanje: Izjave na RTL-u

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 60

Avatar Django
Django
12:31 02.01.2020.

Ovo su sve tipična nedozrela lamentiranja, a stvar je sasvim jednostavna. U drugom krugu može svatko glasovati po vlastitom nahođenju ali samo dva rezultata su na kraju dana moguća. Ili će Kolinda Grabar Kitarović ostati predsjednica, ili će predsjednik biti Zoran Milanović. Treće mogućnosti nema. Zadnji puta kada se biralo iz protesta i dišpeta koštalo nas je deset milijardi Eura novog zaduženja i četiri bespotrebne godine produljene recesije. Pa se vi samo opet inatite, skupa sa Škorom, koji je upravo pokazao svoj politički potencijal i (ne)zrelost.

ST
stefj
11:00 02.01.2020.

Škoro je otvoreno dao podršku Milanoviću u 2. krugu izbora. Jako čudno za nekog kandidata desnice... No to je uvijek tako, sa krajnjim opcijama političkog spektra uvijek je jako lako manipulirati. Možamo reći da je Milanović vrlo efikasno iskoristio Škoru. I u prvom, a naročito u 2. krugu...

AK
ante.kutlesa
10:05 02.01.2020.

Skorina izjavs je mac sa dve ostrice.Ako se desi da presjednica pobjedi,sve ce se brzo zaboraviti.Druga opcija ako Zoka dobije,Skoro na parlametarnim izborima nece imati vise od 4 zastupnika u parlametu.Slucaj MOST.