Dobra vijest

I srednje tvrtke po prvi puta od krize bilježe veći rast dobiti

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
I srednje tvrtke po prvi puta od krize bilježe veći rast dobiti
02.06.2014.
u 12:05
Poduzetnici u Karlovačkoj županiji lani su imali neto dobit od 679 milijuna kuna, odmah iza Zagreba, po čemu su drugi u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Poduzetnici u Karlovačkoj županiji lani su imali neto dobit u visini od 679 milijuna kuna, što ih je svrstalo na drugo mjestu u Hrvatskoj, odmah iza poduzetnika Grada Zagreba.

Uspjeh malih tvrtki

No, zgodno je reći da u Zagrebu ima 33.329 poduzetnika, a da je Karlovačka županija na 12. mjestu po broju poduzetnika, te na 15. mjestu po ukupnom prihodu, čime ‘srebro’ poduzetnika županije postaje još sjajnije.

Tome valja dodati i podatak Fine da su HS Produkt i Heineken Adria tvrtke s najvećom ostvarenom dobiti u 2013. godini.

– Suprotno trendu na državnom nivou, gospodarstvo u Karlovačkoj županiji po dvadesetak pokazatelja uspješnosti poslovanja u svima bilježe porast, tek nešto manji kod podatka o smanjenju gubitaka tvrtki.

Osim velikih poduzeća koja imaju dobre poslovne rezultate već nekokliko godina, poput HS Produkta, Alstoma, te drugih velikih tvrtki, lani su male tvrtke od 50 do 250 zaposlenih zabilježile znatan rast i uzlet, za čak 21 posto pa se nadam da bi uskoro mogle doći u višu kategoriju poslovanja. To su tvrtke poput Lana, Karlovačka tiskara, zatim KIM i PPK. Velike su rasle za pet posto, a male tvrtke za tri posto - kazao je Zlatko Kuzman, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Karlovačke županije.

Pohvalio je izniman rast dobiti u tvrtkama koje se bave proizvodnjom pića, lani im je dobit rasla čak 41 posto, metaloprerađivačka industrija već godinama bilježi lagani rast, dok tekstilna industrija, te trgovina, kao i građevina nezaustavljivo padaju u svim segmentima.

– Od ukupne dobiti poduzetnika, čak se 81 posto odnosi na prerađivačku industriju koja je lani rasla za 8,1 posto, zadržala konkurentnost, te izvoz koji im je u porastu. Naime, najveće izvozno tržište za poduzetnike Karlovačke županije su SAD, nakon njega BiH, zemlja u regiji, pa Švicarska - dodao je Kuzman.

Kazao je kako broj zaposlenih godinama pada, jer tvrtke, posebno velike, razvijaju proizvodnju i zapošljavaju, ali, dodao, je možda ne tempom kakvim bismo to željeli.

Po plaćama tek peti

– Porasla je dobit tvrtkama po zaposlenom, prihodi od prodaje u inozemstvu. Sve se to veže za velike i srednje tvrtke. No, malima je teško. Neke su uništile i fiskalne blagajne ili ih otjerale u rad na crno - dodao je Kuzman.

Po plaćama smo peti u Hrvatskoj i tu bi mogli i bolje, poručuje, iako su plaće lani rasle.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.