Kolumna

I za premijera vrijede Šegon-kriteriji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
I za premijera vrijede Šegon-kriteriji
29.05.2014.
u 12:00
Zoran Milanović sada treba dokazati da mu u politici ni rođeni brat nije prijatelj
Pogledaj originalni članak

Sva pitanja iz afere Šegon, zbog kojih je odstupio pomoćnik tadašnjeg ministra financija Slavka Linića, s nužnim izmjenama treba postaviti i za kredit koji je od HBOR-a dobila tadašnja premijerova šogorica. Cilj je utvrditi je li prezime Milanović i veza s premijerom iskorišteno kako bi se dobilo nešto što oni bez takvih veza i prezimena nisu mogli dobiti. Je li svatko sa tek pokrenutom tvrtkom Ciguli ili Miguli, doduše uz hipotekarno jamstvo, mogao dobiti gotovo dvomilijunski kredit za autopraonicu, kemijsku čistionicu ili štogod već, uz kamatu od 4,4 posto i s počekom od godinu dana, na rok otplate od 93 mjeseca? Dok nas se ne uvjeri u suprotno, prisiljeni smo sumnjati da je tvrtka premijerove šogorice bila povlaštena. Previše je bizarnosti, slučajnosti i kontradiktornosti.

Dobro, a kakve to ima veze s premijerom? Nikakve sve dok ga novinari nisu pitali za taj kredit. A tada, evo što je na tu temu sam premijer u siječnju rekao čelnicima javnih tvrtki: “Tko god radi s državom, na ovaj ili onaj način ili mu netko blizak radi s državom, tko god traži kredite u državnim bankama, tko god posluje s državnim tvrtkama, a istovremeno je aktivan u javnom sektoru, u politici kao dužnosnik ili kao član uprava, mora znati da se na nju ili njega primjenjuju drukčiji kriteriji. Ne dvostruki kriteriji, nego drukčiji kriteriji. Jedna pretenciozna poslovica kaže da plemstvo obvezuje”, rekao je premijer. Dakle, on zna da mu je obveza štititi vjerodostojnost funkcije premijera, i da mu u politici ni rođeni brat nije prijatelj.

Stoga je i čelnicima tvrtki zaprijetio da im neće tolerirati ne budu li sami sebe podvrgnuli najstrožim kriterijima: “Ako obitelj posluje s nekom firmom koja je u vlasništvu države - javi se unaprijed Povjerenstvu za sukob interesa. Ja i moji suradnici se ne želimo kasnije baviti tjednima s problemima za koje ne znamo, a koji nas politički opterećuju i koji su u stvari u sivoj zoni. Koji možda uopće nisu kažnjivi, ali za mene predstavljaju problem”. Ako za premijera vrijede, ne dvostruki nego drukčiji kriteriji onda bi “ne radi dojma nego zbog stava i principa” trebao znati što mu je sada činiti kako birači ne bi tražili alternativu i za SDP-ov “kriminal, nepotizam, rođaštvo”. Treba dokazati da mu ni brat nije prijatelj.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GU
gustirna
12:12 29.05.2014.

Vec je drug bio nekoliko puta u ovakvoj situaciji ali kad imades svoj dorh onda nema frke.zar ste zaboravili ljubljansku banku.zar ste zaboravili hrvatsku postu.zar ste zaboravili njegov kredit za stan koji je inace bio za druge limitiran godinama starosti...........psi laju a crvena karavana prolazi.do kada....

19
1995josip
14:16 29.05.2014.

Hrvatska nemože napredovati dok su na vlasti ovako nesposobni i bahati političari koji nikada nisu nigdje radili a tako su bogati ili ako su imali kakav biznis sve im je propalo zato što su nesposobni . Sve sami kumovi i kume i samo njima treba a nama nedaju ni mrvice . Sami prokazuju svoje drugove iz SDPa koji su radili kriminalno ali sada bi i USKOK mogao malo pogledati te drugare ipak tu ima ozbiljnih optužbi koje terete vrh SDPa !!!!!

Avatar sayla 007
sayla 007
15:02 29.05.2014.

Kredit zavisi o formi, o visini, o ulozi, i o duljini, nisu svi krediti isti, i nisu kamate za sve klijente iste. Zena placa uredno svoj kredit, jos je napravila uslugu banci sto je uzela kredit u domacoj banci. Trebalo bi pola tih kredita preseliti u domace banke, a ne bogatiti strane banke. To samo na brdovitim Balkanu mosh vidjeti.