Vlasnici restorana i obiteljskih gospodarstava koji se bave turizmom, konobari, vinari i ostali zaljubljenici u vino, drugu godinu zaredom okupili su se u Vinariji na Vuglec bregu u Škarićevom na osposobljavanju za sommeleire - stručnjake za sljubljivanje hrane i vina. Prošle godine tako je osposobljavanje završilo 30-ak polaznika, a ove godine pridružilo im se još 19. Kako je rekao dopredsjednik Hrvatskog sommelierskog saveza Franjo Francen, u cijeloj Hrvatskoj zasad je samo desetak sommeilera koji su završili sva tri stupnja osposobljavanja, dok je prvi početni stupanj završilo njih oko dvije tisuću.
Baza i za drugi stupanj
- Živimo u vremenima kada nam je potrebno cjeloživotno učenje, a upravo ovi ljudi koji se žele educirrati i naučiti nešto novo, bit će nosioci razvoja zagorskog turizma. Nakon što i ovi kandidati s uspjehom završe ovaj osnovni prvi stupanj, nadam se kako će se iduće godine u Zagorju stvoriti baza i za polaganje drugog stupnja - rekao je Franjo Francen.
U sklopu projekta „Zagorje, ti moje blago\", rekle su direktorica Turističke zajednice Sanja Škrinjar i tajnica Županijske gospodarske komore Sanja Milhovilić, Županija, njena Turistička zajednica te Komora, uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice, svakog polaznika financira sa po 2000 kuna, dok 700 kuna financira sam polaznik, gospodarski subjekt ili udruga koja ga šalje. Dodale su kako je upravo čovjek ključni element uspjeha u turizmu, a upravo će ova edukacija onima koji je završe, puno značiti u neposrednom kontaktu i ophođenju s gostima.
Iskorak u kvaliteti
Župan Željko Kolar istaknuo je kako Zagorje ima velike planove u daljem razvoju turizma, a ovakvi tečajevi su novi iskorak za poboljšanje njegove kvalitete. - Zagorska vina su po svojoj kvaliteti već dugo u samom vrhu u Hrvatskoj, međutim ona baš i nisu prepoznatljiva pa ćemo trebati više raditi na brendiranju kako bi dobili status priznate vinske regije. Više ćemo pažnje posvećivati i sajmovima na kojima vinari moraju biti podrška hotelima i toplicama - rekao je Kolar.