čekao 2,5 sata

I župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić zadržan na granici sa Srbijom

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
U Iloku svečano uručeni ugovori o suradnji između Hrvatske i Republike Srbije
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Vukovar: Ministar obrane položio je vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uoči Svi svetih
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje dokumentacije za projekt „Centar crne slavonske svinje – Fajferica“
06.02.2023.
u 16:22
Župan Damir Dekanić zadržan je u subotu, 4. veljače, na graničnom prijelazu Bačka Palanka, ali je na kraju ipak prešao granicu
Pogledaj originalni članak

Subotnje iskustvo saborskog zastupnika Marijana Pavličeka, koji je zadržan na graničnom prijelazu Bogojevo i nije mu dopušten ulazak u Republiku Srbiju, nije jedino takvo iskustvo dužnosnika iz Vukovarsko-srijemske županije. Naime, slično je prošao i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić koji je u subotu 4. veljače također zadržan na graničnom prijelazu prilikom pokušaja da prijeđe državnu granicu. Dekanić je bez ikakvog objašnjenja zadržan dva i pol sata na graničnom prijelazu Bačka Palanka, ali je na kraju ipak prešao granicu.

– Krenuo sam na poziv Hrvatskog kulturno-umjetničko društva Antun Sorgg koji su u Vajskoj organizirali 6. šokačku večer. Kad smo došli na granični prijelaz, zadržani smo i bez ikakvog objašnjenja držani 2,5 sata. Na kraju su nas ipak pustili da prijeđemo granicu, a kada sam upitao za razlog čekanja, rekli su da se radilo o smjeni iako su u međuvremenu automobili normalno prolazili granicu. Nismo dobili nikakav dokument kojim bi se objasnili razlozi našeg zadržavanja – rekao je Dekanić.

Dodaje i kako su i policajci i carinici cijelo vrijeme bili korektni, ali i da ne vidi razlog za zadržavanje na granici. O svemu što mu se događalo na granici Dekanić je odmah obavijestio i generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića i hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića tako da vjeruje da su svi koji trebaju biti već upoznati s time što se događalo na granici.

Napominje i kako je Vukovarsko-srijemska županija kroz razne projekte pomagala Hrvate u Vajskoj te da su samo željeli uveličati kulturnu manifestaciju koju je organiziralo ovo kulturno-umjetničko društvo. Prema riječima Dekanića, istoga dana državnu granicu su prešla neka općinska izaslanstva koja nisu imala nikakvih problema te da misli kako postoji određena razina dužnosnika iznad koje se iz nekog razloga ljudi zadržavaju na državnoj granici. Napominje i kako to nije jedini slučaj te da je nedavno, također prilikom pokušaja prelaska državne granice, zadržana i ravnateljica županijske razvojne agencije Zrinka Čobanković koja je odustala od prelaska granice. 

Pavliček o zabrani ulaska u Srbiju

VIDEO Ovo je politička odluka. Dužnosnike se zadrži na granici, ali nikome nije zabranjen ulaz

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je jučer čim je saznao za slučaj zastupnika Marijana Pavličeka, kojemu je bio zabranjen ulazak u Srbiju, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju. Jednako tako, prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac, kažu u MVEP-u za Večernji list.

Neugodan incident

Šefu Suverenista Pavličeku zabranili ulazak u Srbiju

Krenuo sam put Vajske na poziv tamošnjih Hrvata ne razmišljajući o mogućnosti da mi neće biti dozvoljen ulazak u Srbiju. Nije pomoglo ni to što kao saborski zastupnik imam i diplomatsku putovnicu koja bi mi trebala garantirati nesmetan prelazak granice i kretanje po drugoj državi – rekao je Pavliček. Dodaje kako su mu na graničnom prijelazu Bogojevo uzeli diplomatsku putovnicu, nakon čega je uslijedilo trosatno čekanje bez bilo kakvog odgovora ili pojašnjenja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

SS
simpatican.simpa
16:27 06.02.2023.

Tako im i treba, a mi puštamo VIP klijentelu , kriminalce iz Srbije, još im damo putovnice da mogu nesmetano boraviti u HR.

DU
Deleted user
17:55 06.02.2023.

Priča se da Grlić nije toliko zauzet "trgovcima u Kongu, već bi oštro odgovorio srbima.

BL
Bljakonja
17:32 06.02.2023.

Voljeni Dex je zadržan na granici samo zbog toga što nije lepo otpevao "Da sam pauk" od Ojdanića, inače zabavljača vukovarskih koljača, nakon masakra na Ovčari. Da je lepo zapevao, gol do pasa...uz skokove u zrak od dva metra, sigurno bi ušao u "svoju lepu Srbiju"🤣