Vatrogasci upozorili

Igraju se vatrom. Bez najave uzeli 630.000 kuna koje smo potrošili

Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Igraju se vatrom. Bez najave uzeli 630.000 kuna koje smo potrošili
02.03.2011.
u 17:29
- Za nas to znači čak jedna plaća manje za zaposlenike te smanjenje nekih materijalnih rashoda, upozorava Miroslav Rade
Pogledaj originalni članak

Iako je za danas najavljeni prosvjed vatrogasaca ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu otkazan, već i najava tog događaja ukazala je brojne probleme u financiranju vatrogastva.

– Naš proračun smo napravili na bazi smanjenja od jedan posto kao što je bio i naputak zbog sveprisutne štednje. No nakon toga dobili smo informaciju da će novac koji nam pripada biti smanjen za čak sedam do osam posto. Način rada u kojem smo tek u drugom mjesecu tekuće godina saznali za takvo umanjenje ničim se ne može opravdati. Zato, iako se kao zapovjednik na želim miješati u prosvjed u organizaciji sindikata, osobno ga podržavam – rekao je Miroslav Rade, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac.

U praksi ovo smanjenje značilo bi čak 630.000 kuna manje u kasi karlovačkih vatrogasaca. Taj manjak mogao bi se nadomjestiti samo iz proračuna Grada Karlovca. No svi, a pogotovo vatrogasci, svjesni su da to nije realna opcija.

– U današnje vrijeme krize i štednje očekivati rebalans gradskog proračuna i namicanje tolikog iznosa nije moguće. Za nas to znači čak jedna plaća manje za zaposlenike te smanjenje nekih materijalnih rashoda. Mislim da bi to bilo izravno zadiranje u prava radnika – zaključio je Rade.

Tako je prosvjed samo odgođen, a vatrogasci očekuju i konkretne akcije vezane uz njihove zahtjeve. Građani s druge strane mogu biti mirni, jer će svi koji imaju bilo kakve obaveze prema poslu obavljati svoje dužnosti, a ni operativna vozila neće se koristiti za potrebe eventualnog prosvjeda.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar florenz
florenz
17:42 02.03.2011.

Glavno, da se uspješno puni državni proračun (prema izjavi ministrice), pa kad još smanje i zadana plaćanja - bit će novca za premijerkina promidžbena putovanja.

OB
-obrisani-
20:15 02.03.2011.

od gradjana postali smo punjaci

JA
jamadolac
13:12 03.03.2011.

Gospodo vatrogasci relaksirajte se na prosvijedima !!!