Život i politika

‘Imam 83 leta i do sad me nišči ni pital dal bi u HSS’

Foto: Ivančica Jurčević/VLM ivancica.jurcevic@vecernji.net
Anka
Foto: Ivančica Jurčević/VLM
cerc
Foto: Ivančica Jurčević/VLM
anka1
06.02.2013.
u 11:48
Gospođa Anka ipak je nedavno potpisala pristupnicu krapinskom HSS-u, a slijedi i počasno članstvo
Pogledaj originalni članak

Naselje Lepajci u Krapini te cijelo područje koje gravitira prema Svetom Križu Začretju ne zaboravljaju Stjepana Valjavca poznatijeg pod nadimkom Čerčil, kojeg mu je narod nadjenuo zbog njegova političkog djelovanja. 

Zastupnik u Beogradu

Stjepan je radio za svoj narod i vjeran je bio samo jednoj političkoj opciji HSS-u i to u vrijeme života i rada Stjepana Radića, te je bio je njegov bliski suradnik. Valjavec je 20. lipnja 1928. godine u Beogradu kao narodni zastupnik bio prisutan zasjedanju narodne skupštine kada je izvršen atentat na zastupnike Hrvatske seljačke stranke. Stjepan Radić tada je bio teško ranjen. U Lepajcima živi obitelj i potomci Štefa Valjavca. Njegova kćer danas  83-godišnja Anka Leško, ovih je dana potpisala pristupnicu HSS-u. - Nišči me to do sada nije pital - kaže nam Anka, koja se unatoč godinama dobro drži i pamti dane kada je njezin otac bio poznati u kraju, kad je kuća uvijek bila puna ljudi, a tako je i danas. Mirko Prelčec, predsjednik Gradske organizacije HSS-a posjetio je Anku. 

Podrška Saveza

Gospođa Anka je sada član, a slijedi i počasno članstvo - rekao je Prelčec, te istaknuo kako će Gradski HSS uz bezrezervnu podršku Hrvatskog seljačkog saveza tražiti od mjerodavnih da se osigura novac iz EU za osnivanje centralnog objekta za preradu domaćih, autohtonih proizvoda i otvaranje zajedničke prodavaonice kako bi vlasnici malih OPG-a nudili svoje proizvode na području Zagreba. Pokrenut ćemo inicijativu za postavljanje mljekomata u Krapini i drugim gradovima - rekao je predsjednik GO HSS-a Mirko Prelčec.Osim povijesnih činjenica vezanih uz život Stjepana Radića, Valjavec je zaslužan i za dogradnju pučke škole u Lepajcima u kojoj se i danas održava nastava. Kad bi Radić dolazio u Zagorje Stjepan Valjavec je bio u ulozi njegova osobna zaštitara.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.