Održivost mirovina

Imamo najgori udio zaposlenih i umirovljenika

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Imamo najgori udio zaposlenih i umirovljenika
14.05.2013.
u 11:00
Posljednje usklađenje donijelo je 1,25% povišice; više od plaća, bitno manje od inflacije Formula za izračun mirovine
Pogledaj originalni članak

Sindikat umirovljenika Hrvatske pobrinuo se da mirovine također dođu u fokus interesa uoči lokalnih izbora primjedbom da vrijedeći model usklađivanja mirovina nije dobar jer ne drži korak s rastom cijena i inflacijom. Njihova je procjena da realna vrijednost mirovina godišnje pada 1,5 posto, na što je resorni ministar mirovinskog sustav Mirando Mrsić odgovorio obećanjem da će to ispraviti. Ministar je rekao da će do jeseni s umirovljeničkim udrugama dogovoriti novu formulu usklađenja, koja bi se primjenjivala od 1. siječnja 2014. godine. Njegovi suradnici uvjeravaju da obećanje ovaj put neće ostati na dugom štapu – budući da se radi o temi i problemu koji su mnoge dosadašnje vlade vješto zaobilazila jednostavno zato što nije bilo novca!

Švicarska formula usklađenja mirovina, prema kojoj su mirovine rasle upola sporije od plaća i inflacije, uvedena je 2005. godine, i od tada se mirovine povećavaju dva puta godišnje, u ožujku i rujnu. Posljednje usklađenje donijelo je 1,25 posto povišice – više nego što su rasle plaće, ali bitno manje od inflacije. U međuvremenu, Hrvatska je nakon 2005. dobila 143.227 novih umirovljenika – izdaci za mirovinu povećali su se sa 2,3 milijarde kuna mjesečno na tri milijarde kuna, a broj zaposlenih smanjio za 70 tisuća! Takav porazan trend spustio je odnos broja umirovljenika i zaposlenih s jedan prema 1,40 u 2005. godini na sadašnjih jedan prema 1,17, a udio mirovine u prosječnoj plaći sa 42 na 40%.

Teško se živi, pa je logično da brojna skupina umirovljenika traži povoljnije usklađenje, ali ni sadašnji ni budući umirovljenici ne mogu očekivati nemoguće ako se broj zaposlenih ne poveća za dvjesto do tristo tisuća! Pregovori o novoj formuli mogu donijeti tek pola do jednog postotnog poena veću mirovinu od dosadašnje. Inače, prosječna mirovina iznosi 2201 kunu – a 62 posto umirovljenika prima manje od tog iznosa. Samo Estonija, Litva i Rumunjska imaju manji udio mirovina u plaćama nego što ima Hrvatska, a nitko nema lošiji udjel zaposlenih i umirovljenika. U većini europskih država na jednog umirovljenika dolaze dva do tri zaposlena.

>>Umirovljenicima 500 kuna, a obiteljima s više djece 3000

>>Isplata pomoći umirovljenicima koji žive s 1500 kuna mjesečno

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.