europski povjernik

'Impresioniran sam radom Sabora, Hrvatska je pozitivan primjer'

Foto: AFP/Pixsell
'Impresioniran sam radom Sabora, Hrvatska je pozitivan primjer'
26.11.2012.
u 15:13
Trebamo pozitivne primjere i priče o uspjehu, a Hrvatska definitivno radi na jednoj takvoj. Impresioniran sam vašim zastupnicima, kazao je europski povjerenik za proširenje i europsku politiku prema susjedstvu Štefan Füle
Pogledaj originalni članak

Sa sobom ću ponijeti vrlo pozitivnu ocjenu o radu Hrvatskoga sabora, ali želim potvrditi da ću i dalje biti zainteresiran za naše odnose i napredak koji ostvarujete u svim otvorenim pitanjima, ali i za to kako bi Hrvatska mogla pomoći zemljama regije da i njihova europska perspektiva postane realnost, poručio je europski povjerenik za proširenje i europsku politiku prema susjedstvu Štefan Füle nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Razgovarali su, tvrde, o ispunjavanju preuzetih obveza Hrvatske na ulasku u Europsku uniju, ali i odnosima u regiji.

>>Füle se sastao s Josipovićem, popodne susret i s Milanovićem

– Imali smo vrlo otvoren razgovor, prijateljski, mogao bih reći, obiteljski. Mi u Hrvatskoj izvješće Europske komisije ocjenjujemo vrlo realnim, poticajnim za RH, ocjenjujemo da Hrvatska u kontinuitetu napreduje u ispunjavanju preuzetih obveza, a svjesna da proces usklađivanja s demokratskim standardima zemalja EU nije završen i neće biti završen kada budemo članica EU. To je trajan i stalni posao i sve sugestije iz EU ocjenjujemo dobrodošlim i prijateljskim jer su od pomoći hrvatskoj Vladi – ustvrdio je predsjednik Sabora Josip Leko dodavši kako vjeruje da će naša vjerodostojnost i naše ispunjavanje kriterija biti prepoznati u zemljama članicama EU. Dobili smo, tvrdi, ratifikaciju u 19 zemalja članica EU, pa se nada se da će i ostalih osam zemalja to prepoznati te da će im Hrvatska pružiti dovoljno čvrsta jamstva da je vjerodostojna zemlja u ispunjavanju uvjeta i da ćemo postati članica EU 1. srpnja 2013.

– Hrvatska je predana politici i suradnji u regiji, prenošenju iskustava koja smo imali u procesu pristupanja EU sa susjedima, jer životni je interes RH da se područje suradnje mira, ljudskih prava i temeljnih sloboda te standarda koji vrijede u EU prenose i šire u regiji, to ćemo raditi predano i zajedno s našim prijateljima iz EU nadam se da ćemo tu biti uspješniji nego što to trenutačno izgleda – zaključio je Leko, nakon čega mu je Füle zahvalio na "otvorenom i obiteljskom razgovoru".

– Trebamo pozitivne primjere i priče o uspjehu, a Hrvatska definitivno radi na jednoj takvoj. Impresioniran sam vašim zastupnicima koji imaju važnu ulogu u Europskom parlamentu kao i vašim predstavnicima u različitim strukturama EU koji već sada imaju važnu ulogu i daju doprinos debatama i rasprava – kaže Füle zaključivši da mu je zato danas bilo vrlo važno dobiti uvjerenja da Hrvatska ima interes za ispunjavanje preostalih deset mjera koje su navedene u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, ali kada je riječ o drugim temama koje su također od ključne važnosti.

– Ovo će biti vrlo važan doprinos za vjerodostojnost cjelokupnog procesa proširenja i to je važno ne samo za građane RH nego i za građane cijele regije zapadnog Balkana – zaključio je Füle.

>>Sabor potvrdio uvođenje fiskalnih blagajni početkom sljedeće godine

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

NA
narada
17:45 26.11.2012.

Da li Štefan Fülle vidi nešto što mi ne vidimo

AN
ankicascreiber
18:00 26.11.2012.

HA HA HA HA pa ovo je za umrijeti od smijeha. bas sam se dobro nasmijala Rad Sabora, pa sabor ne radi, kako mozes biti zadovoljan sa radom sabora. Najveci uspijeh za sabor je da se svi pojave ne poslu (sto je gotovo nikada). Vecina njih nikada ne bi bili izabrani demokratski u sabor, vec su upali po zelji stranackih mocnika preko lista. EU je zadovljna sa HR saborom, jer kada bi u saboru sjedili pametni ljudi mogli bi praviti probleme, najbolje je kontrolirati stado koje zna samo blejati u prazno.

SA
sampras
17:26 26.11.2012.

naravno da ih hvali kad je od iste neradničko parazitske sorte. sve je to ekipa kojoj je jedini posao laganje i vezanje kravate. impresioniran je?! s obzirom na njihov političarski sustav vrijednosti (nerad, laganje, lopovluk) ima i čime biti impresioniran. sabor kad je 30% popunjen to je velika i neobična gužva, koja ozbiljna institucija ili firma može tako funkcionirati - samo parlamenti, odbori, povjerenstva i ostala nakotišta.