Sukob u Vladi

Ina: Studiju o MOL-u traži naš NO i Vrdoljak je mora objaviti

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Ivan Vrdoljak
Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
Siniša Petrović
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
29.05.2014.
u 13:00
Lovrinčević: Da bi bila valjana, svaka studija mora proći neovisnu recenziju, a kako će ako je tajna?
Pogledaj originalni članak

Sukob ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i Siniše Petrovića, čelnog čovjeka Nadzornog odbora Ine, zbog studije o poslovanju kompanije tek je posljednji incident izazvan sve većim nepovjerenjem koje vlada među članovima hrvatskog tima uključenog u slučaj Ina – MOL.

Kako se doznaje iz neslužbenih izvora, nesuglasice između Vrdoljaka i Petrovića traju već neko vrijeme, a nezadovoljstvo ministra radom šefa NO-a Ine vrhunac je dosegnulo prije nekoliko mjeseci kad je Petrović negativno odgovorio na zahtjev Ministarstva da mu Ina dostavi određene podatke o svom poslovanju. Navodno je riječ bila o određenim poslovnim rezultatima nekoliko godina unatrag koji su Vladi, odnosno stručnim konzultantima, bili potrebni upravo za izradu studije zbog koje je izbio nedavni sukob.

Shvatili to kao provokaciju

Inina uprava, na čelu sa Zoltanom Aldottom, tom se zahtjevu usprotivila, ustvrdivši kako je riječ o osjetljivim podacima koji ne bi trebali biti distribuirani izvan kompanije.

Takav zaključak podržao je i NO, a Petrović kao njegov predsjednik – inače profesor Trgovačkog prava – Ministarstvu je poslao odbijenicu uz pravno obrazloženje kako bi se takvom praksom dovelo u diskriminacijsku poziciju sve ostale dioničare koji nemaju pristup takvim podacima, odnosno da bi im svima trebalo takav pristup omogućiti. Takvim postupkom Petrović je izazvao golemo nezadovoljstvo u Ministarstvu gospodarstva, gdje je to shvaćeno kao izravno protivljenje interesima Vlade, koja ga je u NO imenovala. Kad je nekoliko mjeseci kasnije studija završena, a u ime NO Ine stigao zahtjev za ustupanje tih tajnih podataka, Vrdoljak i njegovi suradnici to su, s obzirom na prethodne nesuglasice, shvatili kao provokaciju.

Suzdržavali se od istupa

Ipak, sukob je, barem privremeno, okončan nakon sastanka koji je, u prisutnosti premijera Milanovića održan u Vladi. Upravo zato, i Vrdoljak i Petrović su se suzdržavali od bilo kakvih negativnih istupa u javnosti, a ministar je čak izjavio kako s Petrovićem odlično surađuje, dok je svoju odluku da mu uskrati uvid u spornu studiju opravdao činjenicom da nije mogao dopustiti da klasificirani dokument dođe u posjed MOL-ovih članova Nadzornog odbora Ine s obzirom da će studija biti jedan od ključnih dokaza u arbitražnoj tužbi protiv MOL-a.

Neizravno, ovu Vrdoljakovu tvrdnju da bi uvid u studiju dobili i MOL-ovi predstavnici potvrdila je i sama Ina, koja je priopćila da Petrović studiju nije tražio u svoje ime, već uime cijelog Nadzornog odbora. Ipak, u Ini smatraju da bi takav dokument trebao biti objavljen. To smatraju i neki stručnjaci poput Željka Lovrinčevića.

– Da bi bila valjana, svaka studija mora proći neovisnu recenziju. A kako će biti recenzirana ako je tajna – pita Lovrinčević.

>>Iznenađuje nas odbijanje Nadzornog odbora za dostavom analize poslovanja

>>Večernji u posjedu Vrdoljakove odbijenice Petroviću: Ne dam ti studiju o MOL-u!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GU
guc
15:54 29.05.2014.

Nerazumno bi i glupo bilo objavljivati i davati na uvid protivniku/a nadzorni odbor je de facto pod Molovom komandom/podatke koji ce biti koristeni u odbrani nasih nacionalnih interesa.A i taj predsjednik odbora nije trazio izvjestaj da ga samo on vidi ve u ime nadzornog odbora.Tu mi nesto jako smrdi.

PA
padobranac
15:33 29.05.2014.

Fuck off!!! Tko je naručio studiju? INA, naravno da ne. A polažu pravo na nju!!!

FI
Fickilicki
15:31 29.05.2014.

Ko je taj Sinisa Petrovic i ko ga je uopce postavio u NO INAe? Zoki mozda? Ili direktvno Hernady?