DOLAZE VELEPOSLANICI

Inauguracija nije događaj koji pohode strani čelnici

Foto: Reuters/PIXSELL
Stand-ins for President-elect Donald Trump and his wife Melania rehearse the swearing-in ceremony portion of the inauguration at the U.S. Capitol in Washington, U.S. January 15, 2017. Army SGM Gregory Lowery and SPC Sara Corry are the stand-ins for the Tr
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters
Donald Trump inauguracija
Foto: Reuters
Donald Trump inauguracija
Foto: Reuters
Donald Trump inauguracija
Foto: Reuters
Donald Trump inauguracija
Foto: Reuters/PIXSELL
trumpovi
Foto: Reuters/PIXSELL
Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
A museum worker puts a hat on of a life-sized wax statue of U.S. President-elect Donald Trump during an unveiling ceremony at Madrid's wax museum in Madrid, Spain, January 17, 2017. REUTERS/Susana Vera
Foto: Reuters
Donald Trump inauguracija
Foto: Reuters
Donald Trump inauguracija
20.01.2017.
u 10:28
Donald Trump pozvao je birače da dođu u rekordnom broju
Pogledaj originalni članak

Na svečanoj inauguraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa strane će države, pa i američke saveznice iz NATO-a, predstavljati njihovi veleposlanici u Washingtonu.

Nijedan europski predsjednik ili premijer, prema dosad javno dostupnim podacima, neće nazočiti Trumpovoj inauguraciji, pa čak ni mađarski premijer Viktor Orban koji se trudio naglasiti posebnu bliskost svojih stavova s Trumpovim i o kome se neslužbeno u mađarskim medijima nagađalo da bi mogao biti pozvan na inauguraciju.

No, na kraju nitko od europskih državnika neće nazočiti svečanosti u Washingtonu. Ne zbog toga što žele time poslati nekakvu političku poruku, nego zbog toga što je dugogodišnja praksa predsjedničkih inauguracija u SAD-u da se tretiraju prvenstveno kao američka, a ne međunarodna svečanost.

“SAD poziva šefove diplomatskih misija, kao službene predstavnike svojih zemalja, a pozivnice nisu prenosive. Mogu doći i njihove supruge ili supruzi.

To je dugogodišnja praksa američke vlade”, priopćilo je američko veleposlanstvo u Budimpešti nakon što su se u tamošnjim medijima pojavile netočne glasine o pozivnici Orbanu.

“U biti je to američki događaj s ograničenim prostorom za uvažene goste”, dodano je u tom priopćenju.

I Hrvatsku stoga danas na svečanosti u Washingtonu predstavlja veleposlanik Joško Paro, baš kao što je našu zemlju na inauguraciji predsjednika Baracka Obame 2009. predstavljala tadašnja veleposlanica, današnja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Neki diplomati, koji znaju kako to izgleda, kažu da prisustvovanje samoj inauguraciji i nije tako glamurozno kako zvuči jer podrazumijeva višesatno stajanje na otvorenom, a Washington je hladan u ovo doba godine, pa i među veleposlanicima ima onih koji bi bili sretniji da ne moraju ići.

Balovi i zabave koji prate samu prisegu, a dio su inauguracijskih svečanosti, sasvim su druga priča. Na balove znaju katkad biti pozvani strani državnici, ali najčešće tako da poziv bude upućen nekom njihovu izaslaniku od povjerenja.

Kako neslužbeno doznajemo, pozivnica za inauguracijske balove stigla je i na Pantovčak, ali predsjednica Grabar-Kitarović nije željela slati izaslanicu ili izaslanika.

Na inauguraciji u Washingtonu je i saborski zastupnik Miro Kovač, ali kao član Parlamentarne skupštine NATO-a, a u takvom svojstvu dolazi nekoliko drugih parlamentaraca iz drugih zemalja saveznica.

Sam Donald Trump napisao je na Twitteru da se svečanost inauguracije pretvara u nešto još bolje i veće od onoga što je očekivao. Pozvao je svoje najgorljivije pristalice da “postave rekord svih vremena” po broju građana na inauguraciji.

A neki građani na putu su u Washington ne u znak podrške, nego kako bi prosvjedovali protiv Trumpa. Kao odgovor prosvjednicima, vođa neformalnog pokreta nazvanog “Motociklisti za Trumpa”, Chris Cox, najavio je da će oko 5000 motociklista doći u Washington ne samo dati podršku Trumpu nego i svojim tijelima i motociklima spriječiti prolaz prosvjednicima u slučaju da budu nasilni ili opasni.

>> Trump će prisegnuti pred 700 do 900 tisuća ljudi, a svečanost će koštati 200 milijuna dolara

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RA
raikonen
11:03 20.01.2017.

Ono kad te nitko ne zove