katastrofa u japanu

Indonežani nisu kao Japanci znali da im dolazi katastrofa

Foto: 'BAY ISMOYO'
Indonežani nisu kao Japanci znali da im dolazi katastrofa
11.03.2011.
u 20:34
Broj žrtava razornog potresa u Japanu još uvijek nije precizno poznat.
Pogledaj originalni članak

Iako su potres koji je u prosincu 2004. zatresao morsko dno pokraj Indonezije i današnji 130 kilometara istočno od Japana po svojoj jačini mjerenoj u Richterima približno isti, ukupno razaranje nikako se ne može uspoređivati. Broj žrtava još uvijek nije precizno poznat, no sigurno je da ovaj put neće biti više od 230.000 poginulih kao što se dogodilo prije šest godina.

Japan, Sjedinjene Američke Države, Australija i ostale visokorazvijene zemlje, koje su ove godine prve na udaru vodenog vala, imaju razvijen suvremeni sustav uzbunjivanja od tsunamija. Iako je vodenom valu trebalo manje od pola sata da dopre do obala Japana, većina stanovnika uspjela je skloniti se na sigurno. Slično je i na Havajima, gdje su za tsunami znali šest sati prije njegova dolaska.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
22:12 11.03.2011.

a od kud su japanci znali da im dolazi tsunami???????????????????? pa oni imaju na tisuce onakovih malih potresa godisnje po cijelom japanu

RI
Riznica
20:45 11.03.2011.

Kakve veze sto Japanci znaju da im dolazi tsunami kad imaju manje od pola sata da se sklone, to ne umanjuje puno broj zrtava .. Zar mislis da se jedan milionski grad moze skloniti na sigurno za tako kratko vrijeme...Takav jos ne postoji !!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
11:01 12.03.2011.

pa nisu znali ni japanci KK/VLM, culi smo jucer kaj je rekao vodeci sezmolog svijeta da ponovim hrvatskim crvenima koji nemaju pojma o nicemu: na pitanje voditeljice sezmiologu-dali vi znadete kad ce se desiti potres ovako jaki a sezmolog odgovara: da, znademo par sekundi prije nek se to desi, a voditeljica pita: koliko je to sekundi a sezmolog odgovara: izmedju 12 i 18 sekundi-i veli dalje, za to vrijeme mi nemozemo ni obavjestit atomske elektrane da ih odmah iskljuce-zato ovaj tekst ne stoji i pusta vodu