AFERA PUTO

Informacije na kapaljku, odgovornih ni na vidiku

18.08.2002.
u 00:00
* Da ekološka bomba još nije sanirana, potvrđuje i prekjučerašnja intervencija vatrogasaca zbog manjeg požara
Pogledaj originalni članak

Eksplozija i veliki požar koji su se prije 17 dana dogodili u palionici PUTO na zagrebačkom Jakuševcu podigli su mnogo prašine. Da ta ekološka bomba još nije sanirana, potvrđuje i prekjučerašnja intervencija vatrogasaca na zgarištu. Doduše, samo se zadimilo iz spaljenih bačava, vatra je brzo ugašena, ali sve to potvrđuje da je afera PUTO daleko od kraja.

Već nakon prvog velikog požara pojavila su se i mnoga pitanja na koja još nitko nije odgovorio, a nitko od mjerodavnih ne želi preuzeti odgovornost. Oni koji su po dužnosti trebali biti informirani o radu palionice, te oni koji su trebali nadzirati njezin rad, objašnjavaju kako nisu mogli doći do pravih informacija!? S druge strane, oni koji su imali informacije o radu nisu imali snagu bilo što promijeniti već su ekološku bombu koja je otkucavala godinama nijemo promatrali.

U cijeloj priči zaboravljena je treća strana incidenta - mještani Jakuševca - koji su zapravo izvukli najdeblji kraj. Za sada je javnosti poznato samo odakle je krenuo požar (utvrđeno policijskom istragom) te da uzorci povrća uzeti s polja oko Jakuševca nisu onečišćeni teškim metalima. O mogućoj zagađenosti dioksinom, na što su upozoravali stručnjaci, podatke će dati ispitivanja u inozemstvu.

No, incident i ne čudi zna li se što mu je sve prethodilo. Naime, palionica PUTO dobila je građevinsku dozovolu bez studije utjecaja na okolinu. Ako je dozvola nečijom greškom donesena na razini Grada Zagreba, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja moralo ju je poništiti.

Ni protupožarna inspekcija nije obavila svoj posao. Palionica PUTO je, naime, od ulice odvojena samo mrežastom ogradom, što omogućava bacanje bilo čega zapaljivog u njezin krug i izazivanje požara. Palionica, nadalje, nije podijeljena na manje dijelove skladišta čime bi se, u slučaju požara, spriječilo njegovo širenje. Protupožarna inspekcija, koja je na to trebala upozoriti, djeluje u okviru MUP-a. Budući da ona nije djelovala, požar je na zgarište doveo inspektore Kriminalističke policije.

Odgovornost za incident treba preuzeti i Inspekcija zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Ona je morala zabraniti ispuštanje plinova koji nisu u skladu s propisima, a ne zatvoriti PUTO, kako tvrdi ministar Kovačević, jer za to očito nema ni zakonske osnove ni političke volje. Moglo se odrediti selektivno spaljivanje - primjerice cigareta i droge, a zabraniti spaljivanje tvari koje proizvode opasne plinove. Inspekcija zaštite okoliša također je morala nadzirati skladištenje u palionici te voditi evidenciju ulaza tvari te bilancu spaljivanja. Na taj način bi se u slučaju incidenta odmah znalo o kojim tvarima je riječ te bi se moglo početi s valjanom sanacijom.

Zanimljivo je kako Ministarstvo nije bilo upoznato sa stanjem u jakuševačkoj ekobombi. Ministar Kovačević je morao poznavati i pratiti zbivanja u PUTO-u, posebno nakon četiriju upozorenja koja je dobio od Jakuševčana.

Tjedni od požara prolaze. Informacije o uzrocima i posljedicama do javnosti stižu na kapaljku. Kome odgovara da se zgarište u PUTO-u ugasi i raščisti, a opasna prašina slegne?

Višeslav Majić

Pogledajte na vecernji.hr