PROMO

Inovativni interaktivni ekrani za besplatnu provjeru držanja diljem Hrvatske

Ne pazim dok ne opazim
Ne pazim dok ne opazim
20.09.2024.
u 13:15
Hrvati sve ranije pogrbljeni: Croatia Poliklinika pokrenula kampanju „Ne pazim dok ne opazim“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivne brige o zdravlju
Pogledaj originalni članak

U svim većim gradovima, sve do 3. listopada, građani mogu besplatno, u samo nekoliko minuta provjeriti svoje držanje i kralježnicu. I za to nije potrebno otići doktoru. Štoviše, svi koji to učine, saznat će stupanj pogrbljenosti svoje kralježnice, no i osvojiti poticajne nagrade, popuste na preglede po izboru ili besplatan pregled fizijatra.

Sve ovo dio je nove kampanje Croatia Poliklinike koja ima za cilj osvijestiti javnost koliko je važno preventivno brinuti o zdravlju, da pregled od svega nekoliko minuta može uvelike promijeniti naše živote te da je niz njihovih usluga, pregleda i stručnjaka dostupno u svim većim gradovima u Hrvatskoj.

Osnovni uzrok današnje pogrbljenosti je način života: previše sjedimo, premalo se krećemo. Sjedenjem naši mišići “ne treniraju”. Posljedično tome neki od mišića postaju skraćeni. Čovjeka koji puno sjedi vrlo lako prepoznamo po držanju tijela kada stoji: leđa su povijena prema naprijed jer su mišići leđa “zaboravili” držati kralježnicu uspravnom, a ako se sagne prema naprijed ne može to učiniti opruženim nogama već ih mora svinuti u koljenima. Sjedenjem uzrokujemo disbalans mišićnih skupina koji neizostavno dovodi do nepravilnog stava tijela. I vrijeme je da to osvijestimo te promijenimo“, upozorila je Tamara Kauzlarić-Živković, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije iz Croatia Poliklinike.

Nevena Rendeli: Važnost kontinuirane brige za zdravlje

Poznata novinarka i poduzetnica Nevena Rendeli isprobala je body scan i naglašava važnost održavanja pravilnog držanja. Kao majka troje djece, Rendeli je svjesna koliko je bitno redovito se brinuti o zdravlju kralježnice, posebno u današnje vrijeme kada sjedilački način života postaje norma.

Mislim da smo danas više nego ikad svjesni koliko se nepravilno držimo zbog računala, mobitela ili općenito previše sjedenja na poslu i doma. Zato je iznimno važno povremeno se podsjetiti da nam samo malo svjesnosti o držanju ispravnim leđima može pomoći. Mene je kampanja Croatia Poliklinike “natjerala” da pripazim“, izjavila je Rendeli.

Ne pazim dok ne opazim

Zašto je pravilno držanje ključno?

Nepravilno držanje može uzrokovati preuranjene degenerativne promjene kralježnice i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Croatia Poliklinika želi osvijestiti građane o važnosti pravovremene prevencije jer se većina problema može brzo i jednostavno riješiti ako se otkriju na vrijeme. Interaktivni ekrani postavljeni su u gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, i drugih, a pružaju priliku za besplatnu procjenu držanja i osvajanje vrijednih nagrada.

Više informacija o kampanji i uslugama dostupno je na službenoj stranici Croatia Poliklinike. Pozivamo sve građane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za brigu o svom zdravlju.

Pogledajte na vecernji.hr