NAKON OTKRIĆA

Inspekcija Ministarstva zdravstva u zagrebačkim bolnicama

30.10.2001.
u 00:00
*To je apsolutno u suprotnosti s civilizacijskim standardima našega društva i zakonskim propisima.
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Rajko Ostojić, zamjenik ministra zdravstva, faksom nam je odgovorio na naš upit hoće li Ministarstvo zdravstva reagirati na postupak nekih zagrebačkih bolnica s tijelima mrtve novorođenčadi. Pokrenuli su inspekcijski nadzor kako bi se ispitala možebitna odgovornost za neljudsko postupanje s tijelima mrtve novorođenčadi u zagrebačkim bolnicama koje imaju rodilišta, napisao je Ostojić. Riječ je o djeci čija tijela nema tko preuzeti.

- Oštro osuđujemo neetičko postupanje s mrtvom novorođenčadi, koju roditelji nisu željeli preuzeti, u pojedinim zagrebačkim bolnicama. To je apsolutno u suprotnosti s civilizacijskim standardima našega društva i zakonskim propisima - pismeno nam je odgovorio Ostojić.

Podatak da se u zagrebačkim bolnicama koje imaju rodilišta, mrtva novorođenčad čija tijela nema tko preuzeti spaljuju kao anatomski otpad, zaprepastio je naše humaniste, sociologe, bioetičare i teologe. Prema dopisu iz Opće bolnice Sv. Duha, naime, obducirano tijelo mrtvog novorođenčeta "čuva se duboko smrznuto u škrinji dok se ne nakupi dovoljno drugog anatomskog otpada za jedan lijes (70 kilograma). Nakon toga taj se anatomski otpad kremira.".

Stravično hladan odgovor na naše pitanje što se događa s tijelima mrtve novorođenčadi, koje roditelji ili rodbina ne želi iz nekog razloga preuzeti, ledio je krv žilama. Vjerujemo da će i ta djeca, čija su nejaka tijela iz tko zna kojih razloga prepuštena na milost i nemilost pravilima pojedinih bolnica, ubuduće imati dostojan pokop.

D. Vričko

Pogledajte na vecernji.hr