zaštita životinja

Inspekcija oduzela psa, za vlasnika traže trajnu zabranu držanja životinja

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
28.10.2024.
u 17:45
Svi znaju kako živi Ž. K. iz Karlovca, pse su mu već oduzimali, ali je uvijek nabavljao nove. Veterinarska inspekcija, navode iz DIRH-a, ovaj put obavijestit će i Centar za socijalnu skrb
Pogledaj originalni članak

U prostoriji punoj smeća, starog namještaja i fekalija, iz koje se širio nesnosan smrad, živio je jednogodišnji pas u tipu hrvatskog ovčara. Nikad cijepljen i čipiran, najčešće gladan i žedan, prestrašen, čekao je sudbinu nekoliko pasa koji su već živjeli u istom prostoru – odlazak u sklonište ili kraj života. O svemu su bili upoznati i komunalni redar i nadležni veterinarski inspektor, koji je pse i oduzimao, ali Ž. K. iz Karlovca je uporno nabavljao nove životinje.

– Ovaj je pas potpuno nesocijaliziran, nikad vidio čovjeka osim alkoholičara koji ga je utamničio, izložio zarazi od fekalija i smeća u kojima živi, najezdi buha. Zbog izopćenosti u tamnici u kojoj živi i posljedične nesocijaliziranosti ne može mu se prići i pružiti mu pomoć, kada bi i bilo nekog tko bi to napravio – napisala je u prijavi inspekciji Diana Primožić iz udruge Vis Vitalis. Tražila je hitno oduzimanje psa i smještanje u sklonište, ali i trajnu zabranu držanja životinja za Ž. K.

Što će napraviti nakon prijave o još jednom psu kojeg treba spasiti od neodgovornog vlasnika, hoće li i on biti smješten u sklonište i hoće li podnijeti prijave, upitali smo Državni inspektorat RH. Pitali smo ih i hoće li konačno tražiti sudsku zabranu držanja životinja?

Odgovaraju da je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, zajedno s komunalnim redarom grada Karlovac, djelatnikom Skloništa za životinje i policijskim službenicima nadležne policijske postaje, obavila inspekcijski nadzor na navedenoj lokaciji.

– Zbog neprimjerenih uvjeta držanja sukladno odredbama čl.79. st.3. Zakona o zaštiti životinja pas je oduzet i smješten u Sklonište za životinje grada Karlovca. Državni inspektorat podnijet će prekršajnu prijavu zbog zanemarivanja životinje sukladno odredbama čl.5. st.2. toč.16. Zakona o zaštiti životinja te zbog kršenja odredbi čl.7. i čl.66. Zakona o Zdravlju životinja, vezano za cijepljenje protiv bjesnoće i označavanje psa, te će se tražiti sudska zabrana daljnjeg držanja životinja – odgovaraju iz DIRH-a. S obzirom na utvrđeno u inspekcijskom nadzoru, ističu, Državni inspektorat dostavit će i obavijest Hrvatskom zavodu za socijalnu rad vezano za eventualno postupanje iz njihove nadležnosti.

Zašto su odabrali prekršajnu umjesto kaznene prijave ne znamo. Osim neprimjerenih uvjeta držanja čl. 79., st. 3. govori i o oduzimanju životinje za koju se može zaključiti da trpi bol, patnju ili veliki strah. A nanošenje nepotrebne boli, odnosno izlaganje nepotrebnim patnjama, prema Kaznenom zakonu je mučenje životinja zbog kojeg se ide u zatvor. Inspekcija, očito je, ništa od toga nije vidjela.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.