PLAHA ŽIVOTINJA

Institut u Splitu u potrazi je za ogromnim crvom od 6 metara: 'O ovoj vrsti znamo fascinantno malo!'

Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo
10.11.2022.
u 13:42
Kako su objasnili u svojoj objavi, radi se o ''najvećem crvu među crvima'' koji žive u Sredozemnom moru
Pogledaj originalni članak

Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je kako je u potrazi za velikim morskim crvom u Jadranskom moru, znanstvenog naziva Eunice roussaei, a pozvali su i sve da im pomognu u istraživanju.

Kako su objasnili u svojoj objavi, radi se o ''najvećem crvu među crvima'' koji žive u Sredozemnom moru, a u Francuskoj je jednom bio ulovljen primjerak od čak šest metara.

VIDEO: Institut u Splitu u potrazi je za ogromnim crvom od 6 metara: 'O ovoj vrsti znamo fascinantno malo!'

''Živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikad ne napušta. Vrlo je plah. Može se vidjeti noću kada izviri desetak centimetara, ali čim osjeti opasnost u tren se povuče natrag u rupu'', objasnili su na svom Facebooku.

Inače je i jedan od boljih mamaca za lov ribe udicom, a lovi se ''trapulama'' - lovkama koje rade na principu mišolovke, no iz Instituta navode kako ''samo iskusno oko zna prepoznati rupu od crva''.

''Unatoč fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste znamo jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađamo čime i kako se hrani i gdje je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta!'', naveli su iz Instituta.

Baš zbog toga, navodi Institut, Uprava za ribarstvo pokrenula je projekt njegovog praćenja, kojeg provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

''Pozivamo vas da nam pomognete u istraživanju, na način da nam dojavite, ukoliko znate, na kojim je područjima u našem podmorju ova vrsta prisutna, a gdje je nema'', navode.

''Nedavno nam je sportski ribolovac iz Splita, gospodin Doris Marinović, donirao velikog crva ulovljenog uz otok Čiovo, smatrajući kako se radi o posebno dugom primjerku. I zaista, bio je dug 3 m, što ga čini do sada najdužim znanstveno obrađenim velikim crvom u Jadranskom moru, barem prema našim saznanjima'', zaključuju iz Instituta.

>> VIDEO Slavica (49) vozi šleper od 17 metara i 40 tona: 'Zbog kćeri sam se vratila u Hrvatsku, uživam u tome što radim'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Cantor
Cantor
14:03 10.11.2022.

Najbolja ješka. Ne mora biti dug 6 metara, dobri su i manji...

EX
expiralitozo
23:56 11.11.2022.

Vjerojatno crva žele zaštititi jer mu prijeti izumiranje, a sve zbog ribolova.

Avatar Tombstone
Tombstone
14:45 10.11.2022.

Ne zelim podcjenjivati, ali ne vidim pretjerane koristi za svijet u ovom trenutku od istrazivanja crva koji zivi na dnu mora....