ANALIZA STANJA NA TERENU

Institut: Ukrajina je na korak da si osigura veliku pobjedu, a prekid vatre bi koristio samo Kremlju

Foto: POOL/REUTERS
UK-led military training for Ukrainian soldiers
Foto: POOL/REUTERS
UK-led military training for Ukrainian soldiers
11.11.2022.
u 08:04
U njihovoj analizi stoji da će se borbe nastaviti u cijeloj oblasti prilikom napredovanja ukrajinskih snaga, posebno oko grada Hersona. Međutim, ne procjenjuju da će se borbe u Ukrajini zaustaviti ili doći u pat poziciju zbog zime, unatoč, kako kažu, "pogrešnim pretpostavkama Zapada".
Pogledaj originalni članak

Američki think-tank Institut rata objavio je najnoviju analizu stanja na terenu rata u Ukrajini.

"Ukrajinske snage postojano napreduju u Hersonskoj oblasti, dok su se ruske snage povlačile na istočnu obalu rijeke Dnjepar. Ukrajinski vojni dužnosnici i geolocirane snimke društvenih medija potvrđuju da su ukrajinske trupe napredovale sjeverozapadno, zapadno i sjeveroistočno od Hersona u posljednja 24 sata i napredovale do 7 km u nekim područjima. Čini se da se ruske snage zasad povlače u relativno dobrom stanju, a ukrajinske snage postižu očekivane uspjehe bez poraza ruskih snaga, kao što su učinile u protuofenzivi u Harkovu", navode iz Instituta navodeći kako će trebati neko vrijeme da se dovrši rusko povlačenje.

 

U njihovoj analizi stoji da će se borbe nastaviti u cijeloj oblasti prilikom napredovanja ukrajinskih snaga, posebno oko grada Hersona. Međutim, ne procjenjuju da će se borbe u Ukrajini zaustaviti ili doći u pat poziciju zbog zime, unatoč, kako kažu, "pogrešnim pretpostavkama Zapada".

NBC News izvijestio je 9. studenoga da neki američki i zapadni obrambeni dužnosnici promatraju "očekivano zimsko usporavanje borbi kao priliku za početak diplomacije između Rusije i Ukrajine". Međutim, Institut je naveo kako bi napredovanje moglo biti usporeno zbog logističkih poteškoća, ali ne i vremena.

"Zimsko vrijeme moglo bi nesrazmjerno naštetiti slabo opremljenim ruskim snagama u Ukrajini, ali dobro opskrbljene ukrajinske snage vjerojatno neće zaustaviti svoju protuofenzivu zbog dolaska zime i možda će moći iskoristiti zaleđeni teren da se kreću lakše nego što bi mogle u blatnim jesenskim mjesecima. Ako borbe doista prestanu ove zime, bit će to zbog logističkih izazova i kulminacije nekoliko kampanja na obje strane", navode.

Institut tvrdi kako je Ukrajina u procesu da osigura veliku vojnu pobjedu u Hersonu i da bi prekid vatre omogućio Kremlju vrijeme koje "očajnički treba za rekonstrukciju ruskih snaga"

"Prekid vatre tijekom zime samo bi koristio ruskim snagama, koje bi iskoristile tu priliku za jačanje svoje posrnule obrane i nastavile svoju genocidnu kampanju za iskorjenjivanje ukrajinskog identiteta u okupiranim dijelovima Ukrajine", ističu.  

U svojoj analizi navode kako ruski dužnosnici užurbano pokušavaju obučiti 120.000 vojnih obveznika koje su mobilizirali kako bi bili spremni za proljeće, dok s druge strane ukrajinske snage imaju za cilj osloboditi što više okupiranog teritorija prije dolaska novomobiliziranih.

VIDEO:

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

ZB
Zlatan.balkanac
11:30 11.11.2022.

Ha ha zar nitko ne svaća da se Rusija igra toplo hladno i zaraduje pare istrošiti če se silno oruźje sve prevare a jedino rusija ima źeljezo za novu proizvodju a tako i sve ostale resurse a sve je dogovor močnika od ukranje su učinili poligon za uništenje starog oružja kojem je prošao rok

BI
billynik
09:02 11.11.2022.

Opet na Zapadu jača strah da bi moglo doći do primirja i prekida vatre, malo je stradanja i žrtava pa treba još.

DU
Deleted user
08:48 11.11.2022.

Prestanite pisati koještarije o pobjedi zemlje koja ratuje donacijama oružja, pola naroda izbjeglo i to protiv nuklearne velesile. Molite samo Boga da Rusiju ne isprovociraju da uvede nuklearno oružje. Očito Ukrajinci nemaju dovoljno pameti da krenu u pregovore kao jedino suvislo rješenje. SAD će im uništiti zemlju huškajući ih preko Zelenskog na ratovanje, samo da bi sebi ispraznile zalihe oružja da mogu raditi novo