Rat u Libiji

Intervencija u Libiji: Pobunjenici su u rasulu, gube rat

Foto: Reuters/Pixsell
Intervencija u Libiji: Pobunjenici su u rasulu, gube rat
22.03.2011.
u 23:00
Gadafijevi protivnici nemaju nikakva vojnog iskustva i zato nisu iskoristili zračne udare
Pogledaj originalni članak

Moamer Gadafi pokazao se puno žilavijim i življim nego što je to izgledalo u subotu. S početkom silovitog zračnog i raketnog napada činilo se da je raspad režima u Tripoliju samo pitanje trenutka. No silina vatre koju koalicijske snage ispaljuju na Libiju sve je slabija, a stabilnost režima diktatora još nije upitna.

Pobunjenici zakazali

Zapovjednik američkih snaga u Africi, koji i vodi operaciju nad Libijom, general Carter Ham, najavio je da će se saveznički napadi prorijediti te da SAD ne želi biti uvučen u libijski građanski rat.
– Učinkovito smo smanjili Gadafijevu vojnu moć, ali je jasno da ćemo završiti misiju, a Gadafi ostati na vlasti – izjavio je general Ham.

Da je tako, potvrđuje i pad intenziteta raketnih napada. Dok je u subotu na Libiju ispaljeno više od 110 projektila Tomahawk, jučer je na Gadafijeve snage doletjelo samo 20 raketa. Istodobno, mornarička zapovjednica Monica Russelow objavila je da se smanjila i američka vojna prisutnost u Mediteranu jer je jedna od tri podmornice smještene ispred obala Libije povučena u Atlantski ocean. U početku akcije koalicijske snage nadale su se da će pobunjenici iz Benghazija iskoristiti napade i pokrenuti kopnenu ofenzivu te preuzeti inicijativu na bojištu, no njihova reakcija gotovo je potpuno izostala.

– Pobunjenici su i dalje neorganizirani, stihijski djeluju, a velik problem predstavlja i njihova struktura. Riječ je o naoružanim civilima koji nemaju vojnog iskustva, niti su njihovi zapovjednici vični donošenju odluka na taktičkoj i strateškoj, pa čak ni na operativnoj razini. Koliko je stanje među pobunjenicima kaotično, najbolje pokazuje podatak da su nad Benghazijem srušili vlastiti avion. Ove pogreške na niskoj, operativnoj razini pokazuje da bi pobunjenicima trebalo najmanje desetak dana da konsolidiraju zapovjedni lanac, a kamoli nešto više od toga – kaže hrvatski geostrateg i vojni analitičar Zoran Grgić.

S druge strane, pobunjenicima je jasno da lojalističke snage čine uvježbani vojnici s kojima nije lako izaći na kraj. Da je Grgić u pravu, potvrđuju i borbe koje se ovoga trenutka vode u Misrati i Zintanu, koji se nalaze u okruženju Gadafijevih snaga. Iako nemaju zračne potpore, lojalističke trupe nastoje ući u ova dva grada jer im je jasno da zračni napadi, u situaciji kada su borbene linije isprepletene i kada nije sa sigurnošću jasno koga se gađa na tlu u pojedinim dijelovima grada, nisu mogući. Da su pobunjenici vjerojatno zauvijek propustili najbolju priliku za svrgavanje diktatora, posredno je ustvrdio i američki ministar obrane Robert Gates u intervjuu ruskoj agenciji Interfax.

Ruši se jedinstvo

– Svima je jasno da bi Libiji bez Gadafija bilo puno bolje, ali o tome trebaju odlučiti sami Libijci, nitko to za njih ne može učiniti – izjavio je Gates.
Istodobno, s padom intenziteta napada i jenjavanjem prve euforije počela se urušavati i do sada relativno monolitna sloga koalicije. Zapadne saveznike predvođene velikom trojkom, SAD-om, Velikom Britanijom i Francuskom, sve više zabrinjava gubitak podrške Arapske lige i Afričke unije, čiju podršku Obamina administracija smatra ključnom za uspjeh operacije. Dok je glavni tajnik Arapske lige Amir Moussa odmah nakon subotnjih napada osudio razinu vojnog angažmana zapadnih snaga, samo 48 sati potom oglasila se i Afrička unija i zatražila trenutačni prekid napada na ciljeve u Libiji. Prema svemu sudeći, sve je izglednije da zapadne snage i Gadafi dolaze u svojevrsnu pat-poziciju iz koje će se biti vrlo teško iščupati.
S druge strane, analitičari Gadafijev ostanak vide kao opasan presedan jer će on pokazati ostalim diktatorima kako je, uz dovoljno odlučnosti i sile, moguće ostati na vlasti unatoč protivljenju naroda i međunarodne zajednice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

UK
Ugo Kajvez
23:53 22.03.2011.

Jedan stari isjećak ...... amer ......... . \"Nobel Peace Prize Winner Obama Declares War On Libya 3-22-11 While the United States staggers under $14 trillion in debt, 15 million unemployed Americans, 43 million subsisting on food stamps and wars in Iraq and Afghanistan-Nobel Peace Prize laureate Barack Obama dove into a third war with Libya over the weekend. ................. \" . ------------------------------------------------------------------------------ . Zato ameri tamo nemogu ostati ........... a žabari i englezeri bez amera su samo ljajvci .......... k tome rusi i kinezi im dišu za vrat ................

Avatar Idler 3
Idler 3
00:06 23.03.2011.

\"...taktičkoj i strateškoj, pa čak ni na operativnoj razini...\"...ovo definitivno nisam skužio, a tek ovo:\"...pogreške na niskoj, operativnoj razini...\" ??? Osim kaj se ne poklapa prva misao s drugom valjda bi i operativna razina trebala bit iznad taktičke !? Moguće je vojni menadžment po nečemu specifičan al strategijska razina je uvijek najviša kad gledamo na određeni prostor, sustav koji ga pokriva i planiranje....ali ah....u cijeloj priči je bitno samo jedno - kako će se cijela situacije kratkoročno (i dugoročno) odraziti na cijene nafte i naftnih derivata !?

SI
sinaj
14:29 23.03.2011.

Intervencija u VL: Pobunjenici su u rasulu, gube rat protiv Borisa Trupčevića i uprave