Ipak pao "kosi toranj" u Zadru

Foto: FILIP BRALA/PIXSELL
Ipak pao "kosi toranj" u Zadru
01.12.2009.
u 12:43
Čak je 14 kg eksploziva stavljeno pod zgradu u Zadru, no ona se u dva pokušaja miniranja samo ukosila. Pala je tek uz pomoć rezanja armature i pod udarcima čekića bagera
Pogledaj originalni članak

Čak 14 kilograma eksploziva nije bilo dovoljno da se sruši 30 metara visoka i deset metara široka zgrada u prostoru nekadašnje tvrtke Polikem u zadarskoj Gaženici. I kada se već mislilo da zadarski “kosi toranj” neće pasti bez trećeg pokušaja miniranja, zgrada ipak nije izdržala. “Kosi toranj” pao je oko 15 sati i to ručnim rezanjem armature zgrade te pod udarcima čekića bagera.

Dva puta ćorak
Svemu je pak prethodilo nemilo iznenađenje svih koji su prošle subote, kao i jučer oko podneva, sudjelovali u dva neuspjela pokušaja rušenja dotrajale zgrade.

– Pa ovo je stvarno nevjerojatno! Još se drži! Ove rečenice izgovorio je zadarski policajac nakon što je zgrada i drugi put odoljela minama i ostala ukošena na terenu tik ispod jadranske magistrale! Ni ostali koji su tri dana pripremali rušenje zgrade nisu očekivali i drugi neuspjeh minera. Pod zgradu je, kao i prvi dan, stavljeno sedam kilograma eksploziva, novinari i znatiželjnici sklonjeni su na sigurno, začuo se alarm, potom i detonacija, ali opet ništa, ćorak!?

 – Ma, srušit ćemo mi nju. Doduše, pod zgradu smo dosad stavili ukupno 14 kilograma eksploziva, ali je minama nismo uspjeli srušiti. Dvadesetak godina sam u ovome poslu i ovako nešto još nisam doživio. Nedavno smo silos u Osijeku srušili sa samo pola kilograma eksploziva, a ovdje nam nije dovoljno ni 14 kilograma. Čini mi se da je zgrada stara tridesetak godina i prvo što mi pada na pamet jest da se tada očito nije štedjelo na armaturi – rekao nam je nakon drugog neuspjeha Luka Čačić iz Mina projekta. No, potom je zgrada ipak pala.

Trošak zanemariv?!
Trošak rušenja, kako doznajemo, nije velik, odnosno tvrtka Sirovina iz Zadra navodno će čišćenje kompenzirati odnošenjem željeznoga otpada. Na zemljištu bivše tvrtke Polikem, kojemu je danas vlasnik tvrtka Kepol, u zadarskoj Gaženici, predviđena je gradnja pogona za preradu biodizela, no kada će se taj projekt početi realizirati, još nije točno određeno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DE
demokršćanin
16:50 01.12.2009.

ZNA SE TKO MOŽE SRUŠITI! Zašto nisu pozvali \"stručnjake\" iz JNA.Pa oni su znali i rušili i \"čistiti\" teren.Ali nisu uspjeli srušiti HRVATSKI DUH.

OB
-obrisani-
14:01 01.12.2009.

Ako su to Hrvati gradili onda je čvrsto, stabilno i odlično. Kada pošten Hrvat nešto postavi vrlo težko drugi pošten Hrvat to sruši. Zemlja sjaja i poštenja je građena na čvrstini i takvo poštenje i stabilnost čak i dinamit teško sruši.

LU
lux020
14:12 01.12.2009.

Gdje je završio školu ovaj miner?Koliko je platio za diplomu?