NUKLEARNI PROGRAM

Iran uz pomoć Rusije započeo puniti gorivom reaktor u Bušehru

Foto: AFP
Iran uz pomoć Rusije započeo puniti gorivom reaktor u Bušehru
21.08.2010.
u 11:53
- Od ovog trenutka, reaktor postaje nuklearna jedinica - kazao je šef ruske korporacije za nuklearnu energiju Sergej Kirijenko
Pogledaj originalni članak

Iranska državna televizija objavila je kako je započelo punjenje gorivom nuklearne elektrane u Bušehru. Proces bi trebao potrajati dva tjedna, a očekuje se da će s prozivodnjom struje nuklearka započeti tijekom rujna. Ruski stručnjaci koji pomažu program navode kako bi reaktor planiranu snagu od 1.000 megavata mogao dostići krajem godine.

Ovaj važan korak u razvoju iranskog nukleranog programa odvija se uz prisutnost ruskih i iranskih dužnosnika te uz desetke iranskih novinara, a prisutni su i dužnosnici Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) koji će nadzirati čitav proces.

- Od ovog trenutka, reaktor postaje nuklearna jedinica - kazao je šef ruske korporacije za nuklearnu energiju Sergej Kirijenko za agenciju Itar-Tass.

Izgradnja nuklearne alaktrane u Bušehru isplanirana je još 1979. godine prije Iranske revolucije. Dok se Iran brani da je njena svrha isključivo proizvodnja elektirčne energije, Zapad se plaši da je riječ o koraku do iranskog nuklearnog oružja.

Ovog je tjedna duhove uzburkao i bivši Bushev veleposlanik pri UN-u John Bolton koji je pozvao Izrael da vojskom napadne Bušehr prije današnjeg dana i punjenja reaktora. Obamina administracija, međutim, ne podupire takav napad. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 83

OB
-obrisani-
21:19 21.08.2010.

21.08.2010. u 19:07h rezonancija je napisao/la: Sorry, ali na čemu si ti ? Neka jaka roba čini se, ovo o galoperskim trkama jahaća apokalipse ti je mrak, padaju li komadi na to, one darkerice sigurno, imaš i Lučonošu, fantazija, a vidim da ideš, pozdravi dilera i raci mu da je roba jaka, opako te “hiće“

BA
Babaroga
12:28 21.08.2010.

Bravo Iran.

CJ
can@jisraM
15:18 21.08.2010.

Ovog je tjedna duhove uzburkao i bivši Bushev veleposlanik pri UN-u John Bolton koji je pozvao Izrael da vojskom napadne Bušehr prije današnjeg dana i punjenja reaktora. _________________________________________________ Bolton je cionist.........Pametnom dostatno...