IZBORI U NIZOZEMSKOJ

Islamofob Wilders ima izgleda ući u novu nizozemsku vladu

Foto: Reuters
Islamofob Wilders ima izgleda ući u novu nizozemsku vladu
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Zorana Bajt
08.06.2010.
u 21:05
Vođa desne Stranke slobode i demokracije Mark Rutte koja bi, prema anketama, mogla pobijediti na izborima spreman je ponuditi Wildersu ulazak u vladajuću koaliciju
Pogledaj originalni članak

Geert Wilders, vođa ultradesne, antiislamističke Slobodarske stranke, mogao bi ući u novu nizozemsku vladu nakon današnjih parlamentarnih izbora.

Neće biti osude

Koalicijska vlada dosadašnjeg premijera Jana Petera Balkenendea raspala se u veljači jer se ministri nisu mogli usuglasiti o produljenja mandata nizozemskih vojnika u Afganistanu. Vođa desne Stranke slobode i demokracije Mark Rutte koja bi, prema anketama, mogla pobijediti na izborima, izjavio je za londonski The Times, da je spreman ponuditi Wildersu ulazak u vladajuću koaliciju.

 Istraživanja pokazuju da bi Rutteova stranka mogla osvojiti 36 od 150 mjesta u parlamentu. Mediji procjenjuju da bi Rutte u tom slučaju mogao formirati koaliciju s kršćanskim demokratima, koji bi trebali imati 24 mjesta, i Wildersovom strankom koja bi mogla osvojiti 18 mjesta, što je dvostruko više nego u prethodnom sazivu parlamenta. Rutte je izjavio da ne očekuje da će međunarodna zajednica osuditi vladu u kojoj sjedi ekstremni desničar i islamofob poput Wildersa, koji traži zabranu gradnje džamija, oporezivanje nošenja feredža, a proroka Muhameda smatra teroristom.


Bez predrasuda

– Wildersova Slobodarska stranka samo je još jedna stranka. Ne slažem se s Wildersom u vezi s džamijama i maramama, ali se slažem s njegovim stavovima o smanjenju broja imigranata i povlastica koje imaju. Spreman sam pregovarati i s Wildersom i s liberalima jer nemam nikakvih moralnih predrasuda – izjavio je Rutte.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

ST
standup
01:19 09.06.2010.

ptic´..prestani klonirati...

MA
MagicSerb
00:06 09.06.2010.

\"Ubio sam velikog sotonu! Allahu Akbar!\", vikao je, navodno, Murat Altun (26) nakon što je ubio (3. lipnja) talijanskog biskupa mons. Luigija Padovesea (63), apostolskog vikara za Anatoliju.\" I onda se muslimani nešto koprcaju? Ma hajte molim vas. Njima treba silom utuvit u te lude glave da su oni GOSTI u Evropi, bili i zauvek će biti, te da se u skladu s tim trebaju i ponašati. Oni su direktna veza porasta desničarskih organizacija širom kontinenta kao i porasta broja njihovih pristalica među Evropljanima.

JU
juma
22:09 08.06.2010.

Dobro rece ovaj tip: \"Nemam nikakvih moralnih predrasuda\". To bi mogao biti najkraci opis danasnjih zapadnih politicara, a i vecine onih koji ih biraju.