OPET PREVESLANI

Isplata obećanih im 4,5 milijuna kuna nema pravne osnove

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Isplata obećanih im 4,5 milijuna kuna nema pravne osnove
19.12.2012.
u 14:14
Unatoč razočaranju radnici RŽV-a ne žele se olako odreći zarađenog novca
Pogledaj originalni članak

Golemo razočaranje, ljutnja i bijes zavladali su ovih dana u bjelovarskom RŽV-u otkako se doznalo da je sporazum koji je zaposlenicima garantirao isplatu nešto više od 4,5 milijuna kuna razlike u plaći samo mrtvo slovo na papiru. Naime, spomenuti sporazum potpisan je još u svibnju 2009. godine i u njemu je utvrđeno da u prethodne dvije i pol godine postoji razlika osnovice za utvrđivanje plaća ugovorene kolektivnim ugovorom.

Ispunjeni uvjeti

Istodobno je pak utvrđeno i to da će poslodavac isplatiti taj dug samo ako tvrtka promijeni svoj status, vlasnika ili slično te da će radnici u tom slučaju uz tu razliku dobiti i pripadajuće kamate, točnije sve zajedno nešto više od 4,5 milijuna kuna. No spomenuti sporazum prema tek pristiglim pravnim tumačenjima nažalost nema nikakvog pravnog učinka i za poslodavca nije obvezujući, potvrdio je sindikalist Alen Kržak.

– Iz pravne službe središnjice sindikata potvrdili su nam da sporazum nema pravne osnove, a ključni je nedostatak to što njegovi potpisnici, bivši sindikalni povjerenik Marijan Matišić i bivši direktor Željko Tudić, za sporazum nikada nisu dobili blagoslov Nadzornog odbora i Skupštine društva, odnosno RŽV-ova tadašnjeg vlasnika HŽ holdinga – objasnio je Kržak.

Nema odustajanja

Razočarani neugodnim saznanjem, radnici će, kako najavljuje Kržak, ako ne bude drugog načina da dođu do svog zarađenog novca, posegnuti za jedinom opcijom koja im preostaje, a to je kaznena prijava protiv potpisnika sporazuma.

– Nisam sudjelovao u kreiranju sporazuma i ne osjećam se odgovornim – poručio je prozvani Matišić navodeći da su ga sastavili upravo pravnici sindikata i nisu kazali da pravno nije valjan. Tvrdi da su ih uvjeravali da je to najbolje rješenje. Bivši direktor Ž. Tudić odbio je komentirati navodeći da je dugo na bolovanju i nije upoznat s novim okolnostima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.