VEČERNJI DIJELOM KAMPANJE 'IZABERITE ISTINU'

Istinita, vjerodostojna i pouzdana vijest temelj je novinarstva. Točna informacija spašava život

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Čitanje novina u parku na klupi
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Zagreb: Nedjeljno popodne na Jarunu
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Spas od vrućina građani pronašli na Bundeku
28.09.2024.
u 07:00
U kampanji sudjeluje više od stotinu zemalja, stotine novinarskih organizacija te medijskih udruga i pojedinaca
Pogledaj originalni članak

Svake godine na sutrašnji dan, 28. rujna, obilježava se Međunarodni dan prava na pristup informacijama. To je ujedno i Svjetski dan vijesti. Znakovita je ta podudarnost jer nema vijesti bez informacija. One su u srži svake vijesti. Vijest je počelo novinarstva. Zato vijest uvijek, ali baš uvijek, mora biti točna, istinita, autentična, provjerena. Rekli bismo, neoboriva. Jer ona obznanjuje i razglašava istinu. A na temelju te istine svi oni koji je čuju, vide ili pročitaju moći će o ljudima, pojavama, situacijama, događajima te još mnogim drugim stvarima doznavati sve ono što ih zanima, moći će učiti, napredovati, oblikovati svoje stavove, promišljati, analizirati, donositi odluke, usmjeravati svoj život, ocjenjivati, sagledavati svijet oko sebe, brusiti se, sazrijevati, odabirati... Ne kaže se uzalud, onaj tko ima informacije, vijesti, ima moć, vlada.

Umijeće je ne nasjesti na laž

Mi ovu uzrečicu uzimamo dobronamjerno, s plemenitošću i mudrošću. Kao poruku i pouku svakome tko drži do sebe, do svoga dostojanstva i integriteta. Sa značenjem – uvijek nastojte pronaći istinite informacije i vijesti, samo ćete se tako opremiti čvrstim, provjerenim i utemeljenim znanjima i vještinama potrebnima da biste se osjećali sigurno i da biste, ma gdje god se i ma s kim god se zatekli, mogli ovladati znanim i neznanim situacijama. Tada će vam te informacije, te vijesti, ovisno o situaciji, moći poslužiti kao argumenti ili kao protuargumenti kojima ćete dokazivati da ste u pravu, da govorite istinu, da nešto tražite jer je vaše pravo utemeljeno, da nešto ili nekoga kritizirate i prozivate jer znate da se dogodilo ili počinilo nešto što se nije smjelo. Točna informacija, točna vijest, spašava i život i zdravlje. Ima li štogod vrednije od toga?!

POVEZANI ČLANCI:

A svatko od nas svaki je dan donositelj ili prenositelj, ili pak slušatelj, čitatelj i gledatelj gotovo pa nemjerljive količine informacija i vijesti. I zato trebamo biti pažljivi, da nam se ne potkrade ili da nam se ne podmetne ona kriva, lažna. U vremenu u kojem živimo, u kojem nas informacije i vijesti salijeću odasvud, treba znati dokučiti i odabrati one koje su pouzdane i vjerodostojne, jer u lancu informacija i vijesti koje kolaju u svim smjerovima zna biti svega, svakakvih namjera. Pa i običnog neznanja. Kojekakvih prizemnosti. A neistina, laži i lažnih vijesti oko nas takvo je obilje da je pravo umijeće na nešto od toga ne nasjesti. I tu se vraćamo na početak. Na ono na čemu počiva umijeće da znamo i možemo razabrati dobro od lošega, istinu od laži. U tome presudnu ulogu ima novinarstvo. Mediji, svi odreda. Nama je istinita, objektivno prenesena vijest prva i najvažnija zapovijed. Radimo li tako, svaka će naša vijest dati točne i pouzdane odgovore na nekoliko ključnih pitanja – tko, što, kada, gdje, zašto i kako. To je kostur svake novinarske priče, svakog teksta ili priloga. I ta osnovna, bazična vijest ima neprocjenjivu vrijednost.

Globalna podrška

Zbog svega navedenoga Večernji list pridružuje se globalnoj inicijativi obilježavanja Svjetskog dana vijesti, kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na ulogu novinarki i novinara u pružanju pouzdanih vijesti i informacija koje služe građankama i građanima te demokraciji. Kampanja pod nazivom "Izaberite istinu" pokrenuta je početkom tjedna, u njoj sudjeluje više od stotinu zemalja, stotine novinarskih organizacija te medijskih udruga i pojedinaca, i to s dva cilja – istaknuti važnost novinarstva zasnovanog na činjenicama i pozvati publiku da prati relevantne i pouzdane medije koji su svoj kredibilitet i ugled izgradili poštujući uzuse struke. Kampanju su pokrenuli Kanadska novinarska zaklada, Svjetski forum urednika i Project Kontinuum.

>> VIDEO Burno na sjednici, zaiskrilo između Turudića i Grmoje: 'Zapamtite, vi meni niste nadređeni'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.