UBIJEN U HRVATSKOJ

Istraga otkrila nevjerojatnu priču: Tijelo mladog Francuza pronađeno spaljeno u šumi 2020. godine, uhićeno više ljudi

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Istraga otkrila nevjerojatnu priču: Tijelo mladog Francuza pronađeno spaljeno u šumi 2020. godine, uhićeno više ljudi
07.07.2022.
u 17:52
Izvori bliski slučaju navode kako su u istrazi uvelike pomogli službenici hrvatske policije, naročito Policijske uprave primorsko-goranske.
Pogledaj originalni članak

Nakon nešto više od dvije godine, napokon je razriješen slučaj stravičnog ubojstva francuskog državljanina Eliota Charleta (24), čije je djelomično karbonizirano tijelo pronađeno u ožujku 2020. u šumi na području Gornjeg Jelenja.

Ovih dana, u Francuskoj je privedeno osam ljudi, sedam muškaraca i jedna žena u dobi od 23 do 50 godina. U pritvoru je njih petero, a protiv šestero osumnjičenih podignute su optužnice zbog upletenosti u ubojstvo, prenosi Burin. Izvori bliski slučaju navode kako su u istrazi uvelike pomogli službenici hrvatske policije, naročito Policijske uprave primorsko-goranske.

Podsjetimo, radi se o slučaju mladog Bretonca čije je tijelo pronađeno djelomično spaljeno u šumi. Kao uzrok smrti navedeno je davljenje. Eliot, bivši plivač, u Hrvatsku je doputovao turistički, a bližnjima je spomenuo kako bi se htio okušati u ugostiteljskim djelatnostima. U Zagreb je stigao 25. veljače 2020., ubrzo potom gubi mu se svaki trag, a njegovo je tijelo pronađeno 20. ožujka iste godine.

Zločin kao iz Hollywooda

Rezultati istrage otkrili su nevjerojatnu priču koja podsjeća na zaplet akcijskog filma, navode francuski mediji. Ispostavilo se da je u pozadini stravičnog ubojstva ideja o prijevari osiguranja. Prvooptuženi Erwan G. (45), otprije je poznat francuskim vlastima po prijevarama, zbog kojih je već i bio u zatvoru.

Erwan i Eliot upoznali su se nekoliko godina ranije na putovanju, a kada su točno osmislili plan prijevare osiguranja, ne zna se. No, istražitelji su otkrili da je Eliot u razdoblju od 2018. do 2020. sklopio čak tri ugovora o životnom osiguranju ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura, a korisnik ovih polica bio je Erwan.

Istražitelji vjeruju da je plan bio fingirati Eliotovu smrt u nesreći u Hrvatskoj, te dostaviti lažnu smrtovnicu osiguravajućim kućama. Erwan i Eliot zatim bi podijelili novac i stvorili novi identitet za Eliota. No, u nekom se trenutku plan promijenio te je Eliot stvarno ubijen.

Erwan je službeno zanijekao umiješanost u ubojstvo, no istražitelji su dokazali da je u 2020. dva puta dolazio u Hrvatsku- krajem veljače i početkom ožujka. Drugi je dolazak opravdao posjetom Eliotu koji mu je navodno bio dužan novac, no kaže kako mu nije učinio ništa nažao, već je samo pokupio svoj novac i otišao.

S obzirom na to da su rezultati obdukcije pokazali da je Eliot najvjerojatnije ubijen 19. ožujka, kada je Erwan već napustio zemlju, ne isključuje se mogućnost da je ubojica netko drugi. Tu nastupaju ostali osumnjičenici, Yannick D. i tri njemu bliska mladića, koji su u veljači i ožujku dva puta automobilom putovali u Hrvatsku.

Na ispitivanju su izjavili kako zbog neadekvatnih dokumenata nisu uspjeli ući u Hrvatsku, no policijske analize njihovih mobitela pokazale su da su u ključnim trenucima nekoliko puta prelazili granicu između Slovenije i Hrvatske. Usprkos tome, sva četvorica tvrde da nemaju veze s Eliotovim ubojstvom.

Francuski istražitelji smatraju da su rasvijetlili mnogo toga u razrješenju ovog ubojstva, posebice ključna pitanja, iako još nemaju sve odgovore. Sve ukazuje da će se slučaj procesuirati u Francuskoj, no doprinos hrvatske policije je vrlo značajan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.