Što donosi budućnost bebama poput male Zadranke, koja je svjetlo dana ugledala na prijelazu u 2010.

Istražili smo: Što očekuje prvu bebu rođenu u 2010. idućih godina

Foto: Željko Mršić/Pixsell
Istražili smo: Što očekuje prvu bebu rođenu u 2010. idućih godina
02.01.2010.
u 11:15
Lijepa mala Zadranka rođenjem je dobila i gotovo 10.000 eura državnog duga, a drugi bi rođendan trebala proslaviti kao državljanka Europske unije
Pogledaj originalni članak

U trenutku kad se sinoć na zadarskom nebu rascvjetao vatromet, 24-godišnja Darija Tadić dvaput se sretno osmjehnula: rodila je, točno u ponoć! Mala Petra, od 3,2 kilograma i 50 centimetra, svijet je ugledala u Općoj zadarskoj bolnici, a na porođaju je bio i tata Tomislav. “Nismo mogli ljepše početi novu godinu”, ujutro 1. siječnja sreću je mlada mama dijelila i s nama. Petra je prva beba rođena 2010. kod nas, jedinica je, a prve korake napravit će u Maslenici, gdje roditelji žive.

Prvi rođendan u krizi
Da se može birati, mama i tata bi za svoju Petricu izabrali svijet u kojem nema problema, budućnost bez briga. Ali i Petra će sa svima nama, a još dugo sa svojim vršnjacima, dijeliti sve što dolazi. I lijepo i manje lijepo. Prvi će rođendan, kako stvari stoje, slaviti pokraj mame i tate koje još uvijek muči kriza.

Kako previdjeti kućne dugove, prezaduženost države, činjenicu da svakom djetetu već rođenjem u Hrvatskoj nad glavom visi dug od gotovo 10.000 eura? Možda će drugi rođendan biti bezbrižniji? Jedno je sigurno; Petra će već s dvije godine postati državljanka EU. Mama Darija i tata Tomislav već tada će teoretski moći iz svoje Maslenice preseliti se gdje god požele u EU. Doduše, uvjet je da imaju prihoda da se izdržavaju najmanje dvije godine, koliko se, nakon ulaska u EU, neće smjeti zaposliti. Na staroj adresi, u Hrvatskoj, uživat će neke nove pogodnosti.

Džeparac u eurima
Svu će robu iz EU moći kupovati i voziti kući bez carina i ograničenja. Kada Petra navrši petu, s mamom će i tatom prelaziti granice, a da ih neće primjećivati. Do tada bi Hrvatska trebala ući u tzv. schengenski prostor slobodnoga kretanja ljudi i zamijeniti valutu. Prvi će Petrin džeparac biti u eurima. Dobije li naša devojčica slučajno temperaturu na skijanju u Austriji, europska zdravstvena iskaznica osigurat će svu skrb.

Petra će sigurno biti dobar đak, a moći će studirati na sveučilištima EU pod istim uvjetima kao i tamošnji brucoši. Neće biti granica ni za njen poduzetnički duh. Birat će i gdje provoditi umirovljeničke dane, a vjerojatno će doživjeti 22. stoljeće. Očekivani životni vijek sada rođenih djevojčica je oko 90 godina, deset godina dulje od muškaraca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RA
Raphael
13:44 02.01.2010.

Duzna je Drzava, a ne dijete (pojedinac). Zeli li Drzava vratiti dug neka pocne normalno zivjeti, rijesiti se viska administracije, uvesti vece poreze na kapitalnu dobit, visak nekretnina. Ako vec stvari idu k bankrotu, neka nacionalizira INA-u i uzme novce s racuna gradjana...

OB
-obrisani-
11:51 02.01.2010.

Što očekuje prvu bebu rođenu u 2010. idućih godina pa jadno dijete ni nezna da ćim se je rodilo da je dužno 10.000 eura !

SI
Sinatra
14:30 02.01.2010.

koji depresivni članak. Nije ni čudo da vodimo na listi najdepresivnijih naroda pokraj ovakvog novinarstva. Istina je da imamo problema, ali ni manje ni više od ostatka svijeta. Ono što ostatak svijeta nema to su depresivni novinari koji u svemu vide crno i ne žele pisati o dobrim stvarima kojih, nesumljivo, ima i u Hrvatskoj. Možda, novinari imaju zadatak da pišu \"crnjake\"...