BORIO SE ZA NJIHOVA PRAVA

Istraživao autohtono pleme u brazilskoj prašumi pa pogođen strijelom u srce

Foto: Martina Farmbauer/DPA/PIXSELL
Istraživao autohtono pleme u brazilskoj prašumi pa pogođen strijelom u srce
11.09.2020.
u 12:16
Rieli Franciscato radio je u zabačenoj regiji države Rondônia na sjeverozapadu Brazila gdje je nadzirao jedno pleme na čijem je području posljednjih mjeseci nestalo nekoliko ljudi
Pogledaj originalni članak

Stručnjak za autohtone narode Rieli Franciscato ubijen je strijelom u Amazoni dok je prilazio jednom tamošnjem plemenu.

Bio je u pratnji policije, a strijela mu se zabila u prsa. 56-godišnji Rieli izvukao je strijelu iz prsa koja ga je pogodila točno u srce tako da je ubrzo preminuo. Trčao je pedesetak metara kako bi se sklonio, no srušio se i na mjestu ostao mrtav.

Rieli Franciscato radio je u zabačenoj regiji države Rondônia na sjeverozapadu Brazila gdje je pratio pleme nakon što ga je angažirala državna autohtona agencija Funai.

Bio je stručnjak u tom polju, no ovo pleme nije moglo razlikovati tko su im prijatelji, a tko neprijatelji.

Fotoreporter Gabriel Uchida ispričao je kako je pleme poznato kao izolirana skupina na rijeci Cautario. Inače su bili miroljubivi, no ovoga puta njih petero je bilo naoružano.

Franciscato je pozvan da istraži to područje nakon što je u posljednjih nekoliko mjeseci na tom području nestalo nekoliko ljudi, piše Mirror.

Ovo je samo jedan od brojnih incidenata koji se dogodio između amazonskih plemena i 'stranaca' koji dolaze u prašumu posljednjih godina.

Predsjednik Jair Bolsonaro došavši na vlast obećao je kako će 'razviti amazonsko područje', no to se ne sviđa onima koji ondje žive jer se uništava priroda.

– Posvetio je svoj život radeći na prvoj crti bojišnice u borbi protiv ilegalnih invazija drvosječa, stočara i rudara koji prijete uništavanjem najranjivijih naroda na planeti – rekla je stručnjakinja za preživljavanje Sarah Shenker.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
09:57 17.07.2021.

Ostavite te original zemljane na miru. Ako ih je isa cijepiti onda je i zasluzio strelicu.

MA
majstorsmora
14:22 11.09.2020.

To ti je kad se druzis s divljacima.

Avatar rubinet
rubinet
13:33 11.09.2020.

Sulica u srčeko