TIJESNO

Italija: Lijevom centru 7 regija, desnom 4, a dvije su neizvjesne

Foto: AFP
Italija: Lijevom centru 7 regija, desnom 4, a dvije su neizvjesne
29.03.2010.
u 15:44
Zanimljivost je da se u mjestu Bocchigliero na birališta se odazvalo samo 74 osobe od 2594 upisanih birača, odnosno glasovalo je samo 2,85 posto birača.
Pogledaj originalni članak

RIM – Lijevi centar osvojio je sedam regija, desni centar premijera Silvije Berlusconija osvojio je četiri regije, a rezultati u još dvije regije u kojima se glasovalo u nedjelju i ponedjeljak su neizvjesni.

Na birališta je pozvano više od 41 milijun Talijana, a odazvalo se samo 63 posto birača u odnosu na 71 posto koliko ih se odazvalo na prošlim regionalnim izborima 2005. Birališta su zatvorena su ponedjeljak u 15 sati, ali rezulati su vrlo tijesni, posebno u regiji Laziju, gdje su kandidatkinje, Emma Bonino za lijevi centar i Renata Polverini za desni centar, gotovo izjednačenje. Slično je i u Piemonteu, gdje je kandidatkinja lijevog centra dosadašnja predsjednica regije Mercedes Bresso izjednačena u utrci s kandidatom desnog centra, članom Sjeverne lige Robertom Cotom. 

Birali se se guverneri i regionalna vijeća u 13 od talijanskih 20 regija. Do sada je na vlasti u 11 regija bio lijevi centar, a u samo dvije regije je na vlasti bio desni centar, pa Berlusconijevi ljudi već sada slave pobjedu pošto su udvostručli broj regija u kojima su na vlasti.

Birana je nova vlast u ovim regijama: Piemonte, Lombardia, Veneto, Liguria, Emilia Romagna, Toscana, Umbria, Marche, Lazio, Campania, Puglia, Basilicata i Calabria. Samo u Venetu i Lombardiji je do sada bio na vlasti desni centar. Lijevi centar je ostao na vlasti u tzv. tradicionalno crenim regijama (Emilia Romagna, Toscana, Marche i Umbria), te je, tijesno, zadržao vlast i u Liguriji, Basilicati i Pugliji. Desni centar je potvrdio vlast u regijama Lobmardiji i Venetu, te je od lijevice preuzeo vlast u Calabriji i Campaniji.

Zanimljivost je da se u mjestu Bocchigliero, pokraj Cosenze u regiji Calabriji, na birališta se odazvalo samo 74 osobe od 2594 upisanih birača, odnosno glasovalo je samo 2,85 posto birača.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
15:01 30.03.2010.

Silvije T.,..daj napisí da te \"celi Svet razume\"..., Berlusconi bez koalicije je dobija u 6-Regija od 13 Taljanskih Regija-Republika,....(znamo da ti se Berlusconi-nepijazá,..ma red je red..)