neprijatelj

Italija u strahu jer ISIL je sve bliži, a Rim nema snage za intervenciju

Foto: Reuters/PIXSELL
Italija u strahu jer ISIL je sve bliži, a Rim nema snage za intervenciju
18.02.2015.
u 21:00
Islamisti su već najavili da će dići zastavu nad Rimom i pokoriti žene
Pogledaj originalni članak

Još do prije nekoliko tjedana islamisti ISIL-a bili su povezivani gotovo isključivo sa Sirijom i Irakom, no situacija se znatno promijenila. Islamisti su u kratkom roku učvrstili svoju vlast na području Libije, a to su na kraju demonstrirali i stravičnom egzekucijom dvadeset jednog Kopta, egipatskih kršćana kojima su pred kamerama odrubljene glave. Ovakav razvoj situacije izazvao je posebnu nervozu u Rimu, i to iz nekoliko razloga.

Prije svega, talijanski otok Lampeduza samo je oko 150 kilometara udaljen od libijske obale, dok je Sicilija kao veliki cilj islamista udaljena oko 450 kilometara. Nadalje, ISIL je već najavio kako im je cilj Italija, pogotovo grad Rim u kojemu će, kako piše islamistički časopis Dabiq, “ISIL podignuti zastavu u središtu grada i pokoriti vaše žene”. Talijanska vlada Mattea Renzija odmah je zaprijetila vojnom intervencijom, no retorika je ubrzo znatno ublažena. Naime, Italija u ovome trenutku ima tek oko 5000 vojnika koji su po svojoj razini obučenosti i spremi sposobni za djelovanje izvan granica zemlje, što nije ni približno dovoljno za kopnenu intervenciju u Libiji.

Premijer Renzi zato je pozvao UN da poduzme akcije kako bi se suzbila opasnost koja prijeti od ISIL-a iz Libije. S druge strane, listi razloga za zabrinutost Italije treba dodati i činjenicu kako je u Italiju samo tijekom prošle godine iz Libije i Turske pristiglo oko 170.000 imigranata i gotovo je sigurno kako se među njima nalaze i simpatizeri islamista. Uz neposrednu, fizičku opasnost u obliku napada koji bi mogli biti izvedeni na tlu Italije, službeni Rim zabrinut je i zbog svojih investicija u Libiji.

Talijanske su tvrtke u ovome trenutku imaju oko milijardu dolara investiranih u libijske pogone za crpljenje i preradu nafte, a ako ISIL njima ovlada, na investicije mogu zaboraviti. I dok se ISIL sve više širi po Libiji unatoč egipatskim zračnim napadima, na drugim im područjima ne ide baš najbolje. Na području Iraka ISIL je bio počeo veliku ofenzivu na ključni kurdski grad Irbil, no njihove su snage ubrzo slomljene. Kurdski postrojbe pešmerga već su previše dobro obučene, opremljene i iskusne u borbi s islamistima da bi dopustile uspjeh islamističkoj ofenzivnoj akciji velikih razmjera. U isto vrijeme pojavila se i informacija kako je ISIL počeo trgovati organima smaknutih zarobljenika. Na području Sirije nađeno je nekoliko desetaka leševa kojima su izvađeni bubrezi te se vjeruje kako islamisti traže nov način za financiranje svoga kalifata i prodora na Zapad.

>> Uhićenje u Zenici: Muškarac financirao terorističke aktivnosti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 135

VE
veljo1983
22:00 18.02.2015.

Pa nemogu ni kobani uzeti od kurda .....o cemu dalje pricat

GV
golub Vaso
22:00 18.02.2015.

Za one kratke pameti - NATO intervencija u libiji je stvorila ISIL.

Avatar bok
bok
22:20 18.02.2015.

ma kad bi se ovi smrdljivi bradonje usudili stupit na tlo sicilije mafija bi im vrlo brzo zabetonirala noge u kanti cementa i potopila ih negdje kod lampeduze...