reforma hrvatskog pravosuđa

Iva Kvakić: Riba smrdi od glave i zato svaka promjena počinje od Ustavnog suda

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Iva Kvakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Iva Kvakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Iva Kvakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Iva Kvakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Iva Kvakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Iva Kvakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Iva Kvakić
21.10.2015.
u 14:35
Pored mini reforme Ustavnog suda, Manifestom se predlažu mjere za povećanje efikasnosti sudskih postupaka, poput skraćivanja vremena trajanja ‘običnih’ sudskih radnji
Pogledaj originalni članak

Iva Kvakić, supredsjednica stranke ZA GRADnositeljica liste u I. izbornoj jedinici, danas je na vrata zgrade Ustavnog suda postavila Manifest o reformi hrvatskog pravosuđa.

"Riba smrdi od glave i zato svaka promjena prema učinkovitom, neovisnom i nekorumpiranom pravosuđu, time i pravednijem društvu, počinje od Ustavnog suda."

Nepovjerenje u pravosuđe jedan je od glavnih pokazatelja neuspjeha nekog  društva. Hrvatski građani, nažalost, nemaju osjećaj da su njihova prava zaštićena i da postoji vladavina zakona. To pokazuje i podatak iz posljednjeg izvješća EK, prema kojem Hrvatska u percepciji neovisnosti pravosuđa zauzima 3. mjesto odozdo od 28 članica EU, ističe Kvakić i navodi da, prema Globalnom korupcijskom barometru Transparency Internationala, koji, između ostalog, označava percepciju građana o korumpiranosti pravosuđa, Hrvatska već godinama dobiva čvrstu četvorku. 

"Međutim, to nije razlog za radost jer petica označava potpunu korupciju. Kao krovna sudska vlast, Ustavni sud je jamac pravnog funkcioniranja države. Zato je zabrinjavajuće kada njegove odluke izazivaju toliko polemika i nedoumica među građanima, političkim akterima i strukom. Nepovjerenje u njegovo sudovanje dovodi u pitanje njegovu ulogu, a time i funkcioniranje države. Stranka ZA GRAD u svom pravosudnom Manifestu kao jednu od glavnih mjera reforme ističe promjenu načina izbora sudaca, kojom će, uz Hrvatski Sabor, odluku o izboru dijela sudaca donositi i Državno sudbeno vijeće te ukidanje mogućnosti njihovog ponovnog izbora."

Pored mini reforme Ustavnog suda, Manifestom se predlažu mjere za povećanje efikasnosti sudskih postupaka, poput skraćivanja vremena trajanja ‘običnih’ sudskih radnji, kao što je zakazivanje ročišta, na maksimalno 45 dana. Predlažu se i mjere povećanja odgovornosti prema strankama uslijed nepravilnog rada sudskih tijela, poput naknade nastalih troškova i sankcioniranja nadležnih državnih službenika, kao i vrednovanje rada sudaca.

>>"Reforma pravosuđa ključna je za reformu cijelog hrvatskog društva"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar Vinko
Vinko
16:54 21.10.2015.

Reforma bi trebala početi sa smjeno m Glavnog državnog odvjetnika. Što je Ustavni sud prema DORH-u ? Ništa. Nekad Bajić, a sada Cvitan, na mig političara od kojih zavisi određuje koga će goniti i koga ne će. Tko to ne razumije taj ne razumije kako funkcionira naša nepravna država.

KA
kajinx
22:10 21.10.2015.

Treba istjerati sve koji su bili u sudstvu tokom SFRJ.

Avatar d-ano
d-ano
16:15 21.10.2015.

,,,,,,,,,,,,,,glogov kolac protiv vampira u pravosudju,,,,,,cesnjak ne pomaze odavno ,,,,,,,,,,,