Kukuruzni put

Ivan Anušić po prvi put kao ministar u Vukovaru: Vukovar je obranio Hrvatsku

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Ivan Anušić po prvi put kao ministar u Vukovaru: Vukovar je obranio Hrvatsku
17.11.2023.
u 17:40
Anušić je prvo sudjelovao na polaganju vijenaca i paljenju svijeća na Kukuruznom putu, koji je u vrijeme agresije Vukovar spajao sa slobodnim dijelom Hrvatske, te je istaknuo da je Vukovar najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti
Pogledaj originalni članak

Po prvi put kao ministar obrane Ivan Anušić je danas posjetio Vukovar. Anušić je prvo sudjelovao na polaganju vijenaca i paljenju svijeća na Kukuruznom putu koji je u vrijeme agresije Vukovar spajao sa slobodnim dijelom Hrvatske. "Ovi je bio koridor putem kojega su u Vukovar dopremane zalihe municije, hrane i lijekova. Isto tako to je put s kojim smo mogli izvlačiti ranjenike, ali i dovlačiti nove snage. Da smo uspjeli sačuvati Kukuruzni put i bilo koju vrstu koridora Vukovar nikada ne bi pao. Nažalost, nije bilo tako", rekao je Anušić.

Istaknuo je i kako je Vukovar najsvetije mjesto hrvatske novije povijesti kao i da je Vukovar zapravo obranio Hrvatsku. "Vukovar je nama svima dao vremena i prostora da se naoružamo, organiziralo ali i pridobijemo naše saveznike u Europi i svijetu. Vukovarski branitelji su učinili mnogo i za obranu cijele Slavonije te spasili veliki broj života. Da nije bilo Vukovara linija Karlobag – Karlovac – Virovitica bi bila puno bliže realizaciji", rekao je Anušić.

VEZANI ČLANCI:

U svojoj izjavi spomenuo je i ulogu Bogdanovaca, naselja koje se nalazi odmah uz Vukovar i u čijoj blizini se nalazi Kukuruzni put. Prema riječima novoga ministra Bogdanovci su mali Vukovar i u obrani Hrvatske su imali iznimno važnu ulogu. Predsjednik Zajednice udruga Hvidra-e Vukovarsko – srijemske županije Stjepan Mađarac podsjetio je kako na nekadašnjem Kukuruznom putu 2006. godine podignuta kapelica i to na inicijativu preživjelih branitelja i civila.

-To je cesta koja je spajala Vukovar sa slobodnim dijelom Hrvatske. Putem nje je donošeno puno materijala za potrebe stanovništva, bolnice i branitelja. I sam sam u dva navrata prolazio tim putem – rekao je Mađarac. Podsjetio je kako je od 1. listopada, kada su pali Marinci, korištenje Kukuruznog puta bilo otežano, ali i da su ljudi još uvijek prolazili. Kada su 10. studenoga pali i Bogdanovci onda se više ovaj put kroz polja i kukuruze nije više mogao koristiti. S padom Bogdanovaca i Vukovar je ostao potpuno odsječen.

VIDEO Anušić: HOS-ovci su napravili neka od najhrabrijih djela. Tada ih nije bio problem pozdraviti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
21:58 17.11.2023.

Energičan i dobar erist, a prije svega domoljub. Sve mi se više sviđa.

IV
Ivo123
05:42 18.11.2023.

Jedan od boljih i kvalitetnih ljudi, HDZu na cast