Ivan Kovačić

'Mi smo savjetodavno tijelo, a ne vlada u sjeni. Sve će se posložiti za desetak dana'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Mi smo savjetodavno tijelo, a ne vlada u sjeni. Sve će se posložiti za desetak dana'
03.02.2016.
u 17:30
Kovačić je rekao da i Most i Domoljubna koalicija imaju svoje kandidate za zamjenika i pomoćnike ministara, a već sutra će početi razgovarati o njima i usuglašavati se o konkretnim imenima koja još ne žele otkrivati.
Pogledaj originalni članak

Vijeće za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije danas je održalo prvu sjednicu na kojoj su dogovorili način rada, a već sutra bi se trebalo sastati na novoj sjednici na kojoj će se raspravljati o prijedlozima dvije strane za zamjenike i pomoćnike ministara.

Mostov Ivan Kovačić kazao je nakon sjednice da će raditi jednom tjedno, po potrebi i više.

– Izabrali smo koordinatore, odlučili o načinu rada. Odbijamo sve medijske špekulacije o tome da smo vlada u sjeni. Mi smo samo savjetodavno tijelo koje će jednostavno predlagati i davati savjete ili kako je u narodu rečeno, bit ćemo politička volja da omogućimo što lakši i što jednostavniji rad Vlade – objasnio je Kovačić. Rekao je da i Most i Domoljubna koalicija imaju svoje kandidate za zamjenika i pomoćnike ministara, a već sutra će početi razgovarati o njima i usuglašavati se o konkretnim imenima koja još ne žele otkrivati.

– Ne bi bilo dobro da riješimo sve u roku od pet minuta, ali nećemo ni za tri mjeseca. Nadam se da bismo za sedam do deset dana to mogli imati sve posloženo jer moramo ustrojiti kabinete ministara i zamjenike. Za zamjenike ministara nema javnih natječaja, ali kad se budu birali direktori, sigurno je da će biti natječaja i birat će se sposobni ljudi – komentirao je Kovačić te dodao kako na današnjoj sjednici Vlade neće biti novih imenovanja.

HDZ-ov Milijan Brkić kaže da će vijeće o imenovanjima odlučivati sukladno zakonu.

– Dok su aktualni zakoni na snazi, a mi smo legalisti i moramo poštivati zakone, temeljem tih zakona ćemo odlučivati. Vijeće je savjetodavno tijelo, bit će politička potpora aktualnoj vladi, odnosno davat će prijedloge – objašnjava Brkić te dodaje kako će Vijeće davati Vladi svoje prijedloge i savjete, sukladno potpisanom sporazumu, no neće biti neko nadtijelo.

S obzirom na to da je Brkić danas stavio svoj zastupnički mandat u mirovanje, a nije želio objasniti razloge za to, novinare je zanimalo hoće li možda biti dio izvršne vlasti, odnosno je li i on jedan od kandidata o kojima će Vijeće raspravljati.

– Što se mene tiče, ja ga ne bih nikada uzeo. Zezam se. Vidjet ćemo još sve najbolje kandidate – kazao je Kovačić.

Brkić pak podsjeća da je i u prošlom mandatu zamrznuo saborski mandat jer smatra da ne može tu dužnost obavljati istodobno i kvalitetno s dužnosti glavnog tajnika HDZ-a.

– U dogovoru s predsjednikom stranke u IV. izbornoj jedinici dao sam svoj mandat u mirovanje i umjesto mene u Sabor će netko s tog područja. Najiskrenije, ja sam operativac, volim operativno raditi, što ne znači da posao u Saboru nije operativan i zahtjevan. Jednostavno, da bi stranka mogla funkcionirati, ja sam odlučio kao i prije tri godine svoj mandat staviti u mirovanje kako bi se maksimalno posvetio stranci – tvrdi Brkić koji, naglašava, jednostavno ne može kvalitetno odrađivati tri funkcije.

>> Sastanak Vijeća za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije: Ne želimo izgledati kao paravladino tijelo

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

HE
hellen3353
17:44 03.02.2016.

Ako tako kazes.

EU
eurobanana
18:48 03.02.2016.

Cuprijasi----kaj ne vidite da su Lopovski zakoni u HR...gdje je vas glas u ovoj Mafijskoj bananai??.Predsjednica vam pod nosom dilere lopove drzavne pljackase oslobadja a Cuprija suti ..a znamo da svi pomilovani od predsjednice su KRIMINALCI i DONATORI HDZ-a.......gdje vam je MORAL odjedanut NESTAO.............lajat cete 4 godine a Hrvatska tone brze od titanika ......za razliku da su sada lopovi zasticeni.......koja farsa CUPRIJASA

VR
Vojislav_Radakovic
18:42 03.02.2016.

Kovacic: Za sedam do 10 dana... Petrov: Za tri do sedam dana... MOST: Za godinu do cetiri godine... Grmoje: Vec sutra do sljedeceg tjedna....