Nakon prijedloga vlade

Penava: Još jednom se od grada Vukovara radi 'grad slučaj'

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Penava: Još jednom se od grada Vukovara radi 'grad slučaj'
24.06.2015.
u 17:05
Priopćenje za javnost gradonačelnika Vukovara Ivana Penave uslijedilo je poslije informacija da je Vlada RH danas u hitnu saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena dvaju zakona kojima će se omogućiti raspuštanje lokalnih predstavničkih tijela koja izbjegavaju uskladiti gradske i općinske statute s pravima na službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina.
Pogledaj originalni članak

Vukovar je preosjetljivo pitanje da bismo na temelju medija špekulirali o Vladinu prijedlogu prije nego što ga vidimo u cijelosti i temeljito proučimo. Prvo treba utvrditi odgovara li Vladin prijedlog izmjena zakona i njihovih obrazloženja Odluci Ustavnog suda RH, posebno s obzirom na dosadašnja negativna iskustva s aktualnom državnom vlasti – stoji u današnjem priopćenju za javnost gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koje je uslijedilo poslije informacija da je Vlada RH danas u hitnu saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena dvaju zakona kojima će se omogućiti raspuštanje lokalnih predstavničkih tijela koja izbjegavaju uskladiti gradske i općinske statute s pravima na službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina.

Dalje se u priopćenju navodi i kako je potrebno utvrditi je li Vladin prijedlog usklađen s člankom 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Navodi se kako iz svega što su do sada pročitali oko prijedloga da Vlada prijeti raspuštanjem legalno izabranoj gradskoj vlasti Vukovara da ih „ne bi začudilo da Vlada opet potencira pitanje dvojezičnosti kako bi pokušala potaknuti nove sukobe i produbljivati podjele. Još jednom se od Vukovara radi "grad slučaj“.

– Grad Vukovar neće nasjesti na takve zlonamjerne igrice. Intenzivno radimo na izmjenama Statuta sukladno i Odluci Ustavnog suda i na zadovoljstvo svih Vukovaraca, ali primarni nam je interes smanjiti stopu nezaposlenosti u gradu, spriječiti iseljavanje mladog, radno sposobnog stanovništva te podići životni standard. To je ono što je Vukovaru najpotrebnije, navodi Penava podsjećajući kako je proteklih mjeseci došlo do otvaranja nekoliko novih tvrtki te da se vukovarska priča okreće u pozitivnom smjeru.

Prema Odluci Ustavnoga suda RH Grad Vukovar dužan je izmjene Statuta napraviti do kraja mjeseca kolovoza. Iz gradske uprave navode kako se radi prijedlog novoga Statuta, a prije nekoliko dana organiziran je i prvi sastanak na kojem su se našli predstavnici političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću. Tom prilikom dogovoreno je samo kako će prije konačnog prijedloga Statuta biti održan još jedan takav sastanak. Za 29. lipanj sazvana je i nova sjednica Gradskoga vijeća na kojoj nema točke dnevnoga reda u sklopu koje bi se raspravljalo oko izmjena Statuta.

Objašnjavajući na današnjoj sjednici Vlade svoj prijedlog ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako je na ovaj način Vlada ispoštovala odluku Ustavnoga suda te da će se predloženim izmjenama omogućiti izvršnoj vlasti na razini države da u slučajevima opstrukcije manjinskih prava raspusti predstavničko tijelo.

– Nakon raspuštanja predstavničkog tijela lokalne samouprave, Vlada će imenovati povjerenika ovlaštenog da statut jedinice lokalne samouprave uskladi sa zakonima koji reguliraju manjinska prava – objasnio je Bauk. 

>> Usvojene izmjene zakona zbog ćirilice: 'Ovo ne možemo sami promijeniti'

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 73

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:23 24.06.2015.

Srbi su zasluzili cirilicu u Vukovaru, pogotovo nakon 1,5 milijuna pobacanih granata na grad

Avatar juricamesko
juricamesko
17:32 24.06.2015.

a moj Penava sto se cudis? od kada je ova vlada pocela stititi prava vecinskog hrvatskog naroda. njima je bitan region a ne Vukovar i Hrvatska.

DU
Deleted user
17:21 24.06.2015.

Nijeli Mesić rekao da se treba boriti protiv lusterizacije svim sredstvima?